Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.nin tahsil ettiği paraları geriye dönük olarak iade etmesine karar verdi ve kullanım bedelini kaçak kullanadan tahsil etmesini söyledi


SAKARYA'nın Serdivan ilçesi Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, kayıp kaçak bedeli ve sayaç okuma bedelini usülsuz aldığı iddiasıyla başvuran Selahattin Bülbül'ü hakkı bularak Sakarya Elektrik Dağıtım A,Ş.nin tahsil ettiği paraları geriye dönük olarak iade etmesine karar verdi. Hakem heyeti gerekçe olarak da, Elektrik dağıtım şirketinin, abone olmadan kaçak elektrik kullananların bulunup paranın o kişilerden tahsil etmesi gerektiğini göstererek bunu ' esas ' almasını istedi.


Serdivan İlçesi ;Köprübaşı Mahallesi'nde oturan Selahattin Bülbül, Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin elektrik faturalarına 'kayıp kaçak kullanım ve sayaç okuma bedeli' adı altında yansıtılan tutarların haksız yere alındığını belirterek Serdivan ilçesi Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurdu. Hakem Heyeti Selahattin Bülbül'ün itirazını haklı bularak SEDAŞ'ın Kayıp Kaçak ve Sayaç Okuma Bedellerini haksız yere aldığı kararına varıldı. Heyet ayrıca bu 2 kalemde alınan ücretlerin geriye dönük olarak aboneye geri ödenmesine de karar verdi. Heyet, ;"Enerji dağıtımında işin doğası gereği oluşan kayıp ve kaçaklar olduğu gibi, abone olmadan ve dolayısıyla hiçbir ücret ödemeden enerji kullanan kişilerin varlığı da söz konusudur. Burada enerjiyi abone olmadan ve hiçbir ücret ödemeden kullanan kişilerin bulunup kullanılar enerjinin bedelinin o kişilerden tahsil edilmesi esas olmalıdır. Bu konuda başarı sağlanamadığı ve bu sebeple yeni bir düzenleye gidildiği anlaşılmıştır" kararını verdi.

Emsal niteliğinde olabileceği belirtilen karar sonrası SEDAŞ geriye dönük olarak geçmiş yıllarda bu kalemlerden tahsil ettiği paraları aboneye iade edecek.


Abonenin
lehine verilen karar üzerine SEDAŞ kararı Sakarya 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne götürdü. Mahkeme, SEDAŞ'ın itirazını haksız bularak davanın reddine karar verdi.

SEDAŞ'a karşı dava açan Selahattin Bülbül'ün oğlu Levent Bülbül, kaçak enerji kullananların bedelinin abonelere yansıtılmasının adil olmadığını söyleyerek şunları söyledi:

"Bize ilk başlarda 'Büyük firmalarla uğraşamazsın. Boşver' diye tavsiyede bulunanlar vardı. ;Babam vazgeçmedi ve sonuçta bu karar çıktı. benim buradan çağrım tüm vatandaşların artık bizlerden usulsüz olarak alınan bu kalemleri mahkemeye vererek paralarını geri almaları. Bu paralar tamamen usulsüz olarak bizlerden alınıyor. Bizim lehimize verilen kararın özelliği bu iki kalemde de geriye dönük olarak alınan paraların geri iade edilmesidir. Bu konuda emsal teşkil eden bir karar oldu. Vatandaşlarımızın bu konuya duyarsız kalmamaları gerek."


DHA