EKONOMİ Gazetecileri Derneği (EGD)  üyeleriyle bir araya gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 28 Kasım 2013’te Resmi Gazete’de yayımlandığını, 28 Mayıs 2014’te de yürürlüğe gireceğini söyledi. Yazıcı, “Hedefimiz, 2014 yılı ilk çeyreğinde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı Meclis’ten çıkartabilmek. Bunun içinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Yazıcı, “Tüketicilerin hak arama yolları kolaylaştırılmış, tüketicinin bilgilendirilmesi konusu ön plana çıkarılmış, bürokrasi azaltılmış, hakkaniyete uygun bir ceza sistemi oluşturulmuştur. Yeni kanun, mevcut düzenlemelerin birçoğunda değişiklik öngörmenin yanı sıra mevcut kanunda olmayan düzenlemeleri de getiriyor” dedi.

PERAKENDE KANUNU NE DURUMDA

Perakende sektörü hakkındaki düzenlemeye ilişkin de bilgi veren Hayati Yazıcı, “Diyeceksiniz ki perakende sektörüyle ilgili düzenleme neden çıkmıyor? Gündem çok yoğun. sadece bir bakanlığımızın tasarılarını Meclis görüşüyor değil. Biz sıraya koyuyoruz. Perakende yasası üzerinde tempolu bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bunun ismini değiştirdik. Şimdiki ismi ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı.’ Hedefimiz, 2014 yılı ilk çeyreğinde bu kanun tasarısını Meclis’ten çıkartabilmek”  dedi.

ÖĞRENCİ BURSUNDAN ÜCRET

Yazıcı, “Öğrencilere bankalar üzerinden yatırılan özel burslardan hesap işletim ücreti alınıyor. Aylık 150 liralık burs için 92 lira hesap işletim ücreti alan banka var. Bunun alınmaması için neler yapılabilir” şeklindeki bir soruya da şöyle cevap verdi: “Öğrencilere Kredi Yurtlar Kurumu’ndan verilen kredilerle ilgili kamu bankamız herhangi bir ücret almıyor. Sanırım özel kuruluşların verdiği burslardan alınıyor. Yılda bir defa bile olsa alınan bu ücret çok yüksek. Bu konuda belki BDDK bir düzenleme yapabilir ve bize de görüş sorulduğunda bunları ifade edeceğiz.”

Çağrı merkezlerine takip

Hayati Yazıcı, çağrı merkezlerine ulaşmada geçen uzun süreli beklemeler konusundaki sıkıntılara ilişkin olarak da, “Bunları takip edeceğiz. Sanıyorum bu alana müdahil olmamız gerekiyor. Ama yasa ne ölçüde imkan verir bilemiyorum. Bu alanlar önemli, tüketici hakları açısından bu alan üzerinde duracağız. Kanun bize bir takım haklar veriyor ve bunları kullanacağız” dedi.

İstenmeyen mesaja önlem geliyor

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, Bakan Yazıcıya sorulan bir soru üzerine, tüketicilerin cep telefonlarına gelen istenmeyen mesajlarla ilgili “Elektronik Ticaret Yasa Tasarısı”nın Meclis gündeminde olduğunu ve tüketicilerin istemediği mesajları engelleyen antispam ile ilgili hükümlerin tasarıda olduğunu söyledi.