27 Eylül’de yürürlüğe giren düzenlemeyle kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanlar, bankalara başvurarak borçlarını 72 aya kadar yapılandırma olanağıTüketiciler, 12 bankayı Başbakana şikayet ettiler
sağlandı. Ancak 20 günlük uygulama sonucunda bankalara başvuran binlerce tüketici, hayal kırıklığı yaşadı. Bankaya kızan tüketici derneklerini telefon, faks, mail yağmuruna tuttu. TÜDEF de Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’e bankaları şikayet etti. 

BORCUNU GECİKTİR ÖYLE GEL!
40 bin tüketicinin üye olduğu tüketici derneklerinin çatı kuruluşu TÜDEF Genel Başkanı Hasan Atak imzasıyla Başbakan Yıldırm’a gönderilen mektupta, federasyon görevlilerinin birer müşteri gibi banka şubelerine giderek yaptıkları tespitler ile vatandaş şikayetleri şöyle sıralandı:

*Uygulama, borcunu düzenli ödeyenleri de kapsamasına rağmen ‘siz borçlarınızı tam zamanında ödediğiniz için kapsam dışısınız, gidin borcunuzu birkaç gün geciktirin’ denilerek tüketici yanlış yönlendiriliyor.

*Uygulama yapan bankalardan bazıları tüketicilerden aylık yüzde 1,39’dan yüzde 2,42’ ye varan oranlarda yüksek faizler istiyor; böylece 72 ay sonrasında ana borcu çok aşan fahiş faizler oluştuğu anlaşılıyor.

*TÜDEF’e gelen vatandaş şikayetlerinde ise örneğin 31 bin liralık borca 26 bin lira faiz istendiği; 40 bin liralık kredinin 73 bin lira olarak yapılandırıldığı görüldü.

72 AY BOYUNCA KARA LİSTEYE
Kredi kartı yapılandırmasından sonra tüketicinin kara listeye alınarak 72 ay süresince kredi ve kredi kartı kullanımının engellendiği tespit edildi.

İPE UN SERİYORLAR
TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ferda Ekimci, bankaların borcu yapılandırmamak için adeta ipe un serdiklerini belirterek, Başbakan başta olmak üzere ilgililere yirmi günlük uygulama sonuçlarını vatandaş şikayetleriyle birlikte, banka banka bildirdiklerini söyledi. Ekimci, bir kamu bankasına yapılandırma başvurusu yapan vatandaşın, “Siz düzenli ödeme yapmışsınız, olmaz’ diyorlar. Böyle bir saçmalık olabilir mi Allah aşkına? Benim düzenli ödeme yapmam suç mu? Bu saçmalığı artık ortadan kaldırın” diye isyan ettiğini anlattı.  Başbakandan milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren sorunun çözümü için yasal düzenleme istediklerini belirten Ekimci, finansal barış için icraya, takibe düşmüş tüketicilerin de kapsama alınması gerektiğini vurguladı.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise, kredi kartı ve kredi borçlarının 72 aya kadar yapılandırılmasına ilişkin yönetmeliğin 27 Eylül'de yürürlüğe girmesine rağmen bankaların yapılandırmaya yanaşmadığını söyledi.

3.5 MİLYON KİŞİ UMUTLANDI

Ağaoğlu, tüketicilerin umutlandığını ancak bankaların kapılarından geri çevrildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bankalar yapılandırmaya yanaşmıyor. Kart borcunun asgari ödemesini yaparak günü kurtarmaya çalışan ve yüksek faiz girdabında çırpınan 11 milyon kişiyle, borcu varlık yönetim şirketlerine devredilmiş yaklaşık 3,5 milyon tüketici, yapılandırma haberleriyle umutlanmıştı. Bazı bankalar, müşterilerine 'kredi borcunuzu geciktirin o zaman yapılandırabiliriz' derken bazıları da kendilerine başvuran borçlulara sadece temerrüde düşmüş borçları 48 aya kadar yapılandırdıklarını söylüyor. Bir bölümü de temerrüt hali oluşmamış canlı kredileri yeniden yapılandırabileceklerini belirtmektedirler. Başvuran kişinin durumuna göre cevap verilerek tüketici kapıdan geri gönderiliyor. Kendilerine başvuran tüketicilere kapıyı gösteren bankaların bu tavrı tüketici ve rekabet hukukuna aykırı."
Tüketiciler, 12 bankayı Başbakana şikayet ettiler

Tüketiciler, 12 bankayı Başbakana şikayet ettiler

İŞLEMEZ HALE GETİRDİLER

Ağaoğlu açıklamasının devamında " Yapılandırma talebinde bulunup da olumlu yanıt alamayan tüketiciler BDDK'yı şikayet yağmuruna tuttu. BDDK'dan gelen cevapta, canlı kredilerin yanında, takibe düşmüş olanların da yönetmelik kapsamında yapılandırılabileceğinin belirtilmesi üzerine bankalar yüksek faiz kozunu öne sürerek yapılandırma uygulamasını fiilen işlemez hale getirdiler.


Haber: Aysel ALP/Hürriyet