Tokbaş, yaptığı açıklamada, Rekabet Kurulunun, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri bakımından kartel oluşturdukları ve dolayısıyla rekabeti ihlal ettikleri tespit edilen 12 bankaya ağır idari para cezaları verdiğini hatırlattı.

Geçen mayıs ayında açıklanan karara göre, tüketicilerin, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 57 ve 58'inci maddeleri gereği rekabet ihlalinden doğan zararlarının 3 katı kadar tazminat talep edebileceğini vurgulayan Tokbaş, şunları kaydetti:

"Biz daha önce bu konuda tüketicileri bilgilendirmiştik. Bu doğrultuda, Rekabet Kurulunun 12 bankaya kestiği cezanın gerekçeli kararının yayımlanmasının ardından enstitüye gelen ve destek isteyenlere göre, binlerce tüketici ve tacir, bankalara karşı tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Hazırlanan dava dosyalarının sayısı arttı. Tüketiciler kanun düzenlemesine dayanarak mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerinde faizlerin ve komisyonların anlaşmalı olması nedeniyle uğramış oldukları zararın veya mahrum kaldıkları karın 3 katına kadar tazminat talep edecek."

Tokbaş, tüketiciler ve tacirlerin, bu zararları kalem kalem hesaplamak zorunda olmadığına dikkati çekerek, açacakları "belirsiz alacak davası" veya "tespit davası" ile zararlarının uzman bilirkişiler tarafından tespit edilebileceğini sözlerine ekledi.