Berk, yaptığı açıklamada, yıllık enflasyonun temmuzda yüzde 6,81'le 25 ay aradan sonra ilk kez yüzde 7'nin altına gerilediğini hatırlattı. Yazın etkisiyle erik, kiraz, domates ve karpuz gibi yiyeceklerin fiyatlarında düşüş yaşandığını ancak çay, şeker, et, kuru gıda ve benzeri temel gıda ürünlerinde ciddi artış görüldüğüne işaret eden Berk, "Yaz sezonunun etkisi, vatandaşa biraz nefes aldırsa da mevsimsel olmayan gıda ürünlerinin fiyatları el yakmakta. Fiyatlarında ciddi düşüş yaşanan bazı sebze ve meyveler, yıllık enflasyonun gerilemesinde etkili oldu" diye konuştu.

Niyazi Berk, 7 Haziran seçimleri sonucunda ortaya çıkan meclis aritmetiği ve 4 siyasi partinin hükümet kurma noktasındaki tavırlarının gelecek süreçte piyasaları etkileyebileceğini vurgulayarak, "Kamuoyu nezdinde gerçekleştirilebilecek bir koalisyon ihtimali bulunması, ekonomide çalkantı yaşanmasının önüne geçmektedir. Ancak seçimlerin üzerinden geçen iki aya yakın süreye rağmen hükumetin kurulamaması ve olası bir erken seçimde yine aynı tablonun ortaya çıkması ihtimallerinin tüketicilere olumsuz yansıyacağı da bir gerçektir. Temmuz ayında gerçekleşen yıllık enflasyondaki düşüşün mevsimsel etkisinin gözardı edilmemeli. Gelecek günlerde siyasi belirsizliğin devam etmesi halinde enflasyon oranlarında sert yükselmeler görülebileceği öngörülmeli, tüketiciler zorunlu olmayan borçlanmalardan kaçınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Faizlerin de yükseldiğine dikkati çeken Berk, "Döviz kurunun da sürekli artması, enflasyonun kontrolden çıkmasına yol açabilir. Yine piyasaya doğrudan giren ithal ürünlerle dış kaynaklı üretim girdilerindeki maliyet artışı, artan döviz kuruna bağlı olarak tüketiciye daha pahalıya mal olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.