Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, geçen yılın sonunda yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a ilişkin yönetmelik taslağını hazırladı.

Yürürlük hedefi 28 Mayıs Yeni çıkarılan Tüketici Kanunu’nun uygulamasını sağlayacak yönetmeliğin, yasanın uygulamaya girdiği Kasım 2013’ten itibaren 6 ay içinde yayınlanması gerekiyor. Bakanlık, bu amaçla hazırladığı yönetmelik taslağını kamu ve sivil toplum kuruluşlarının görüşüne açtı. Yönetmeliğin 28 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi planlandı.

Olağan gözden geçirme

 Bakanlık’ın yasadaki ‘muğlak’ ifadelere açıklık getirmek amacıyla hazırladığı taslak, tüketicilerin aleyhine sonuçlar doğuracak nitelikte ‘muğlak’ ve riskli ifadeler içeriyor. Yeni yasa, tüketicilerin taksitli satış sözleşmesinden 7 gün içinde cayma hakkını kullanmasını, ‘malın olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanılması’ şartına bağlamıştı. Yasadaki, ‘olağan gözden geçirme’ ifadesiyle neyin kastedildiğine ise yönetmelikle açıklık getirileceği belirtilmişti.

‘İlk inceleme’ tartışması

Yönetmelik taslağında, ‘olağan gözden geçirme’ ile neyin kastedildiği net olarak açıklanmadığı gibi, “olağan gözden geçirme, malın ilk incelenmesini kapsar” şeklinde yeni bir muğlak ifadeye yer verildi. Üstelik, “Malın mutad olarak kullanılması durumunda tüketici cayma hakkını kullanamaz” şeklinde tüketiciyi zora düşürecek bir ifade taslağa eklendi.

Daha karmaşık oldu

 Bu ifadeye göre tüketiciler, satın aldıkları malları “ilk inceleme” dışında hiçbir şekilde kullanamayacaklar. Ancak “ilk inceleme”nin ne anlama geldiği de açıklanmadığı için, uygulamada tüketicilerle satıcılar arasında ‘haklılık’ tartışmalarının başlamasından endişe duyuluyor. Özellikle paketinden çıkarılıp bir veya birkaç kez ‘denenmiş’ mal ve ürünlerin ‘ilk inceleme’den sayılıp sayılmayacağı konusunda anlaşmazlık yaşanacağı belirtiliyor.

Cayma süresi halen 7 günlük uygulanıyor

 Yeni taslağa göre örneğin taksitle televizyon alan bir tüketici, kendisine tanınan 7 günlük cayma süresi içerisinde, televizyonu deneme amaçlı kullanıp beğenmediği için iade etmek istediğinde satıcı, “İlk incelemeyi aşıp televizyonu kullanmışsınız” derse, tüketicinin iade hakkını kullanması adeta imkansız hale gelebilecek.


ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ