Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin en çok şikayet ettiği sektörün, yıllardır hiç değişmez bir şekilde bankacılık olduğunu söyledi. Gerek derneklere gerekse Tüketici Kanunu ile yetkilendirilmiş kaymakamlıklarda kurulu hakem heyetlerine en çok bankacılıkla ilgili şikayetler geldiğini vurgulayan Şahin, bu konuda tüketici mahkemelerinde de birçok davanın görüldüğünü anlattı. Herhangi bir bankacılık işlemi nedeniyle mağduriyet yaşayan tüketicilerin haklarını aramaları gereken mercilerin, Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:

"Bankalar Birliği bünyesinde yer alan 'Bireysel Müşteri Hakem Heyetleri', tüketiciyi ismiyle yanıltmaktadır. Kaymakamlıklar bünyesinde yer alan 'Hakem Heyeti' ile Bankalar Birliği içinde yer alan 'Hakem Heyeti' asla birbiriyle karıştırılmamalıdır. Bankalar Birliği bünyesindeki Bireysel Müşteri Hakem Heyetine giden şikayetlerin büyük bir çoğunluğu, tüketici aleyhine sonuçlanmaktadır. Bu yüzden tüketicilerimizi ciğeri kediye emanet etmemeleri konusunda uyarıyoruz. Başvurulması gereken asıl merci, kaymakamlıklarda kurulu Tüketici Hakem Heyetleridir. Ciğer kediye emanet edilirse sonuç baştan bellidir."

"Bankalar Birliği, tüketiciyi yanıltan bu isimden vazgeçmelidir"

Şahin, Bankalar Birliğinin, tüketicileri yanılttığını ve hak arayışını önlediğini ileri sürdü. Tüketici Kanununda yer alan Hakem Heyetlerinin, biri tüketici örgütü temsilcisi 5 kişiden oluşturulduğunu, buna karşı Bankalar Birliği bünyesindeki heyetin ne varlığı ne de verdiği kararların ilgili yasaya göre hükmünün bulunmadığını bildiren Şahin, şunları kaydetti:

"Bankalar Birliği, bir meslek örgütüdür ve tüm üyeleri bankalar olduğu gibi çalışmaları da üyelerinin menfaatleri doğrultusundadır. Banka ile olan şikayetlerin, yine bankalar tarafından değerlendirilmesi, en basitinden, 'ciğerin kediye teslimi' olarak tarif edilebilir. Asla unutulmamalıdır ki bir uyuşmazlığın tarafı olan kişi veya kurumlar o uyuşmazlığın hakimi veya hakemi olamaz. Bu, hak arayışına aykırı bir durumdur. Bankalar Birliğinin verdiği kararların da kanunen hiçbir hükmü yoktur. Tüketiciler Birliği olarak çok defa dile getirdiğimiz gibi, öncelikle Bankalar Birliği, tüketiciyi yanıltan bu isimden vazgeçmelidir. Tüketicilerimiz de Bankalar Birliği kararlarının tüketici için hiçbir bağlayıcılığı olmadığını bilmelidirler."