Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya alınan yeni kasko sisteminde tüketicilerin poliçelerde yer alan muafiyetler bölümünü mutlaka okuması gerektiğini söyledi. Ağaoğlu, "Lütfen poliçeye imzanızı atmadan önce muafiyetler konusunu okuyun. Kaza, çalınma gibi durumlarda sigorta şirketinin ve sizin yükümlülükleriniz burada yazıyor. İtiraz edeceğiniz veya ekleyeceğiniz bir şey varsa buna göre hareket edin." dedi.

Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, Moral FM’de Selahattin Kocaaslan’ın sunduğu Sabah Gündemi programına konuk oldu. Programda, yeni kasko sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu, sigorta şirketlerinin uygulamaya başladığı 'Tam Kasko', 'Genişletilmiş Kasko', 'Kasko' ve 'Dar Kasko' adı altındaki 4 farklı poliçenin araç sahiplerine ve sigorta şirketlerine getirdikleri yükümlülükleri anlattı. Kasko sisteminde yapılan değişiklerin son zamanlarda sigorta şirketlerinden gelen şikâyetler üzerine yapıldığını belirterek, yeni uygulamanın araç sahiplerinin yararına olduğunu söyledi. Sigorta şirketlerinin politikalarının kâr etmek üzerine kurulu olduğunun altını çizen Ağaoğlu, araç sahiplerinin kasko poliçelerinden mağdur olmamaları için çok iyi okumaları gerektiğini vurguladı. "Bizim Türk insanımsınızın sigortacılık konusunda yeterli bilgisi çok zayıf." diyen Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Artık biz ne yaparsak yapalım kasko karşılar, düşüncesi varsa hüsrana uğrarlar. Mağduriyet yaşanmaması için dikkat edilmesi gerekiyor. Artık sigorta yapılırken aracın, sigorta şirketinin istediği serviste mi, yoksa sigortalının istediği serviste mi onarılacağını, şirketler sigortalıya sorarak, poliçeye yazacak. Onarım sırasında orijinal yedek parça mı, yoksa eşdeğer parça mı kullanılacağı poliçeye yazılacak. O yüzden araç sahipleri bu konulara çok dikkat etmeleri gerekiyor. Gereksiz yere fazladan para ödemeyin."

Ağaoğlu, Türkiye’de sanayinin çok ilerlediğini belirterek, "Orijinal yedek parça fiyatı artırıyor. Burada tüketicinin de biraz bilinçlenmesi gerekiyor. Çünkü bazı firmalar ürünlere marka bastığı için fiyatları daha fazla olurken aynı eşdeğerde olan yedek parçalarda mevcut. O yüzden pahalı ise iyidir mantığından çıkıp kaliteliyi arayacağız. Size yapılan işçilik, özel ve yetkili servisteki hatalara karşı bir yıl süreyle sizi koruyor. Yaptığı ayıplı hizmetle ilgili size karşı bir yıl sorumludur. Değiştirilen yedek parçalardan ise 6 ay size karşı sorumludur." bilgisini verdi. CİHAN