Tüketicileri ve rekabetçi piyasa yapısını korumayı, Reklam sektörünü etkin şekilde denetlemeyi ve usulsüz reklamlardan arındırmayı hedefleyen Reklam Kurulu, aldatıcı reklamları yakın takibe aldı.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kurul'a geçen yıl reklamlara ilişkin toplam 2 bin 262 şikayet başvurusu yapılırken, bunlar arasında ilk sırayı 603 başvuru ile gıda sektörü aldı. Öte yandan başvuruların 410'u sağlık, 275'i kozmetik ve temizlik, 168'i turizm ve 451'i de diğer sektörlere ilişkin yapıldı.

774 dosya mevzuata aykırı

Kurul tarafından geçen yıl bin 748 dosya karara bağlanırken, bunlardan 774'ünün mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Söz konusu dosyalardan 661'ine durdurma, 113'üne ise hem idari para, hem de durdurma cezasının birlikte uygulanmasına karar verildi. 

Toplam ceza 9,4 milyon liraya ulaştı

Kurul, mevzuata aykırı bulduğu ve tüketiciyi aldatmaya yönelik reklamlara geçen yıl toplam 9 milyon 397 bin 289 lira idari para cezası kesti. En çok ceza kesilen reklamlar ise 3,79 milyon lira ile gıda sektöründe yer aldı. Bu sektöre verilen idari para cezasının bu denli yüksek olmasındaki sebebin, başvuru sayısının fazla olmasının yanı sıra hastalıkları tedavi ettiğini belirten "gıda takviyeleri"ne ilişkin reklamlar olduğu ifade edildi.

Ne tür cezalar veriliyor?

Reklamların, Kurul tarafından belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olması gerekiyor.Kurul, tüketicilerin can ve mal güvenliği ile ekonomik çıkarlarını önemli derecede bozan reklamlar hakkında 3 aya kadar tedbiren durdurma cezası verebiliyor. Ayrıca durdurma, düzeltme ve idari para cezaları da birlikte veya ayrı ayrı olarak Kurul tarafından uygulanabiliyor.6502 sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca, 2015 yılında yerel televizyonda yayımlanan reklamlar için 11 bin 11 lira, ulusal televizyonda yayımlanan reklamlar için ise 220 bin 220 lira idari para cezası veriliyor.Bu miktarlar, yerel gazetede/radyoda yayınlanan reklamlar için 5 bin 505 lira, ulusal gazetede/radyodakiler için 110 bin 110 lira, internet mecrasındakiler için 55 bin 55 lira, kısa mesaj aracılığıyla gerçekleşenler için 27 bin 527 lira, diğer mecralar aracılığıyla yapılan reklamlar için ise 5 bin 505 lira olarak uygulanıyor.