İbrahim ACAR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dilekçe Komisyonu, tüketicilerin en çok şikâyet ettiği bankacılık sektörüyle ilgili raporunu tamamladı. Tüketiciler, bankalar ve düzenleyici kurumları dinleyen komisyon, bankaların faiz gelirleri düşerken, faiz dışı gelirlerin artmasının 'manidar' olduğunu belirtti. Raporda, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) şikâyet konularına çözüm üretmekte direnen bankaları ifşa etmesi de istendi. Komisyon, bankalar ve düzenleyici kurumlarla ilgili ağır eleştiriler yaptı.
 
BDDK ETKİN ÇALIŞSIN
 
Komisyon, tüketicilerin bankalar tarafından mağdur edildiğini kayıt altına alarak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) daha etkin çalışması gerektiğini vurguladı. Raporda, "Tüketiciyi mağdur eden finans kurumlarının ifşa edilmesi gerekir" denildi. Komisyon karar metninde, her kurumun yapması gereken işleri de sıraladı. Tüketicilerin korunması amacıyla Başbakanlık'ın devreye girmesi istenirken, bankaların ilgili mevzuatlara uymasını sağlamak hususunda TBMM İçtüzüğü'nün 116'ncı maddesi gereğince kanuni düzenleme yapılması gerektiği vurgulandı. Komisyonun BDDK, TBB, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan talepleri şunlar:
 
FAİZ GELİRLERİ DÜŞÜYOR
 
2008 - (milyon TL)
 
Faiz dışı gelir: 17.422
 
Faiz geliri: 85.768
 
2009
 
Faiz dışı gelir: 19.214
 
Faiz geliri: 85.291
 
2010
 
Faiz dışı gelir: 23.901
 
Faiz geliri: 77.396
 
2011
 
Faiz dışı gelir: 26.554
 
Faiz geliri: 88.159
 
2012
 
Faiz dışı gelir: 19.997
 
Faiz geliri: 81.971
 
* (Ocak-Eylül)
 
FİNANSAL OKURYAZARLIK ARTSIN
 
Milli Eğitim Bakanlığı: Eğitim müfredatına çocuklar ve gençlerin finansal okuryazarlığını artırmaya yönelik programlar konulsun. Bütçe, birikim, tasarruf, para ve borç yönetimi dersleri verilsin.
 
BDDK: Bankalar tarafından sunulan hizmet ve ürünler kapsamında alınabilecek ücretlere ilişkin bir düzenleme yapılsın. Tüketicilerin istismar edildiği uygulamalar hakkında kamuoyu bilgilendirilsin. Talep olmadan kredi kartı gönderilmesin. Kredi kartı alan kişilerin ekonomik ve sosyal durumları gerekli belgeler ışığında incelensin. Kart limitleri belirlenirken, bu bilgi ve belgeler esas alınsın. Mevzuatta belirlenen üst sınırlar tavizsiz şekilde uygulansın.
 
Türkiye Bankalar Birliği: Tüketicilerin hak ve hukukunu gözetecek biçimde faaliyetlere ağırlık verilsin. Bankacılık ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile ikincil mevzuata riayet edilsin. Şikâyet konularına çözüm üretmekte direnen bankalar, birliğin resmi internet sitesinden ifşa edilsin. Banka bazında şikâyet istatistikleri yayınlansın.