Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Yıldız, Gas&Power'ın organize ettiği 2. Uluslararası Türkiye Enerji Zirvesi öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Gün 06.20'de ağarıyorsa mesai de 07.30'da başlamalı. Esnaf 06.00'da dükkân açıyorsa devlet dairelerinde de mesai başlayabilir." ifadesinin aktarılması ve bunun cumartesi mesaisinin geri geleceği yolunda bir algılamaya sebep olduğunun dile getirilmesine karşılık Taner Yıldız, konunun tartışmaya açık bir fikir olduğunu ifade etti. Sanayicinin, esnafın, tüccarın şu anda bunu zaten uyguladığını vurgulayan Yıldız, kimi batılı ülkelerde gün ışığına bağlı kalınarak mesaiye başlandığını kaydetti.

Türkiye'nin meridyeni, paraleli bulunduğunu ve dillendirdiği uygulamaların resmiyetle sistematize edilip edilmeyeceği ile alakalı bir konu olduğuna dikkat çeken Yıldız, " şunları söyledi:

"Bu enerji sektörü açısından ortaya koyduğumuz bir fikirdir. Ama bugün bakıyorum kimi yayın organlarında bu, alınmış bir kararmışcasına aktarılıyor. Bu doğru değil, bu toplumda tartışmaya açılacaktır. Sonuçta ne kadar rağbet göreceği ortaya çıkacaktır. Ama ben enerji sektörü açısından ve bir kısım bilimsel çalışmalarla gün ışığının insan üzerinde oluşturduğu psikoloji açısından bakıyorum. Eğer sabah 06.00'da gün ışıyorsa ve bir saat sonra mesaiye başlanabiliyorsa ben sektör olarak, enerji verimliliği açısından daha fazla faydalanacağım demektir. Bunun uygulanıp, uygulanamayacağını hep beraber görürüz, ama enerji sektörü açısından kesinlikle bu bir artıdır, bir değerdir. Binalar, fabrikalar, iş yerleri, kamu özel sektörün her birisi gün ışığına göre aydınlatmasını düzenlemektedir. Zaten binayı yapımında, inşaatçılıkta bu var. İnsanların da buna rahatlıkla uyabileceğini düşünüyorum, bunları kamuoyu ile paylaşmak adına söyledim."

"DOĞU'DA SEÇİMLERDE SANDIKLARIN BİR SAAT ERKEN AÇILMASIYLA AYNI MANTIK"

Teklifleri arasında cumartesi günü mesai olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Bakan Yıldız, meselenin 'Türkiye'de daha çok çalışmaya ihtiyacımız vardır' başlığı altında ele alınan bir konu olduğunu belirtti. Cumartesi mesaisinin öne çıktığına işaret eden Yıldız, Türkiye'nin bütün sektörleriyle son 9 senede çok ciddi bir atılım yaptığını, GSYH'nı 3 katına katladığını anlattı, bunların oturarak değil çalışarak olduğunu ifade etti. Kendilerinin zaten fiili olarak cumartesi ve pazar da çalıştıklarını aktaran Yıldız, buna ne kadar çok katılım olursa, o kadar daha fazla iyi olacağını kaydetti. Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Seçimlerde sandıkların Ağrı'da Kars'ta İstanbul'a göre, Balıkesir'e göre bir saat daha önce sandıkların açılıp oylamanın daha erken bitirilmesindeki temel mantık, hayatın her döneminde yararlanılabilecek bir mantıktır, ben böyle düşünüyorum. Bunun özellikle sektörümüz açısından verimlilik açısından çok ciddi getirileri var. Tartışmaya açıyoruz, kamuoyuyla paylaşıyoruz."

Önerisindeki mesai saatlerinin sorulması üzerine ise Yıldız, gün ışımasından 1 saat sonra başlayan mesainin enerji verimliliği açısından doğru olacağını düşündüğünü bildirdi. Türkiye'nin kendi sınırları içinde dahi 1 saat 10 dakikalık zaman farkı olan yerlerin bulunduğunu hatırlatan Yıldız, özel sektörün önemli ölçüde uyguladığı zaman diliminin bu olduğunu söyledi. Yıldız, "Özel sektörle beraber kamunun bu manada yapılanması olabilir mi olamaz mı? Tartışmaya açtığımız konu yalnızca enerji sektörü açısından değerlendirdiğimiz enerji verimliliği ile alakalı hususlardır." dedi.

"SEÇİM MEYDANLARINDA EKMEK ARASI DÖNER SİYASETİ YAPANLAR HESABINI VERMELİ"

Cem Uzan'a ilişkin cezanın Yargıtay tarafından onandığının söylenmesi üzerine Yıldız, "Cem Uzan'ın cezası onanmıştır, imtiyaz hakkının pes edilmesiyle beraber 5 büyük davanın lehimize sonuçlandığını ben buradan bir kez daha duyuruyorum. Biz mahkeme masrafları dahil bunu kendisinden almak istiyoruz. Seçmen meydanlarında ekmek arası döner siyaseti yaparken böyleydi; gelip bunların hesabını vermesini istiyorum." diye konuştu.

Doğu Akdeniz'deki petrol aramalarına ilişkin bir soruya da Yıldız, "Piri Reis çalışmalarına devam ediyor. Onun petrol parasını, jeneratör parasını zaten TPAO verecek ve ortada mühim bir durum kalmayacak. Sondaj yapılan bir yerde, sondaj bitmeden eğer haber çıkıyorsa bu tartışılır. Sondaj bitmeden herhangi bir açıklama yapılması spekületif açıklamalara girer. Orada ki bütün değer Kıbrıs halkının tamamınadır, dün Avrupa Parlamentosu'nda bunlar kısmen tartışıldı ve bizde görüşlerimizi belirttik." cevabını verdi.


Cihan