Dünyanın sayılı golf otelleri arasında sayılan ‘Lykia World Antalya’ ve Lykia World Fethiye’nin yatırımcısı olan Silkar Turizm için iflas erteleme başvurusu yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan başvuru sonrası mahkeme tedbir kararı verdi. İflas erteleme isteyen iki şirkete kayyum atandı. Yüklü bir borçla mahkemeye giden Silkar’ın yalnızca özel bir bankaya 237 milyon lira borcu bulunuyor. ‘LykiaGroup’ için yapılan başvuru, turizm sektöründe son dönemlerde yapılan en büyük iflas erteleme isteği olarak kayıtlara geçti.

 Antalya’ya büyük yatırım

 Turizm sektörünün duayen ismi olarak anılan Burhan Silahtaroğlu’nun 1980’lerde giriştiği turizm yatırımları zamanla önemli bir büyüme kaydetti; toplam 4 bin yatak kapasitesine ulaşıldı. Kapadokya ve Fethiye’deki Lykia World oteller zincirinin en büyüğü Antalya’da yapıldı. Toplam yatırım değeri 120 milyon Euro’yu bulan ‘Lykia World Links Golf Antalya’ Silkar Holding’in en büyük yatırımı olarak kayıtlara geçti.

Şirketlere kayyum atandı

Son büyük yatırımı nedeni ile mali dengesi bozulduğu ifade edilen Silkar Holding avukatları, borca batık durumdaki Silkar Turizm ve Yatırım İşletmeleri A.Ş. ve Septaş Planlama Organizasyon ve Pazarlama A.Ş. için geçtiğimiz nisan ayı başında iflas erteleme istedi. İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, 14 Nisan günü tedbir kararı verdi. Tedbir kararı ile birlikte şirketler alacaklılara karşı korunmaya alınmış oldu. Mahkeme tedbir kararı verdiği şirketlere Yurdakul Tuncer ve Ali Ekber Kartal’ı da kayyum olarak atadı.

Tek bankaya 237 milyon TL

İflas erteleme dosyasından edinilen bilgilere göre her iki şirket yüklü bir borca sahip. Yalnızca özel bir bankaya 237 milyon TL borç bulunuyor. Anılan bankanın, iflas erteleme başvurusu öncesi haciz işlemi başlattığı belirlendi. Aynı banka, iflas erteleme isteyen şirketlerin de iflasını istedi. Kısa süre önce açılan dosyaya başka banka ve şirketlerin de müdahil olmaya başladıkları görüldü. Davanın ilk duruşması 15 Temmuz günü yapılacak.

80 milyon Euro’ya 2 otelini sattı

Dava başvuru dilekçesinde, şirketler hakkında iflas erteleme verilmesi durumunda uygulanacak iyileştirme programı sayesinde yeniden toparlanabileceği kaydedildi. Dilekçede mali sıkıntının baş göstermesiyle birlikte grup bünyesindeki iki otelin (Fethiye ve Kapadokya) yaklaşık 2 yıl önce 80 Milyon Euro’ya satıldığı, elde edilen gelirin önemli bir bölümü ile banka ödemelerinin yapıldığı anlatıldı. Dilekçede 1200 yatak kapasiteli Lykia World Antalya’nın işletmesinin ise Nisan 2013‘te Fransız Club Med’e verildiği anlatıldı.

4 bin yatak kapasitesi

 Silahtaroğlu Ailesi, turizm yatırımları öncesi sanayideki yatırımları ile biliniyor. Turgut Özal’ın teşvik etmesiyle turizm yatırımlarına girişen Burhan Silahtaroğlu 4 bin yatak kapasitesine ulaştı. Silahtaroğlu, Türkiye ’nin en zengin 100 ismi arasında da yer almıştı. Toplam 12 şirketin bünyesinde bulunduğu holdingde 2 bin 500 kişi çalışıyordu. Ancak bazı otellerin satılması, Lykia World Antalya’nın da başka bir firma tarafından işletilmesi nedeniyle çalışan sayısı önemli ölçüde azaldı. Lykia World Antalya, dünyadaki 6 bin golf oteli arasında 52. sırada yer alıyor.

 Bu noktaya nasıl gelindi?

İflas erteleme başvuru dilekçesinde mali zorluğa düşüşün nedenleri de anlatıldı. Buna göre, hızlı büyüme, döviz kurlarındaki düşüş, Euro bölgesinde yaşanan sorunlar, kredi faiz oranlarındaki yükseliş sıkıntıya düşülmesinin temel sebepleri.


Haber: DİNÇER GÖKÇE / Radikal