AA- Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Amacımız finansal istikrar ve fiyat istikrarına katkıda bulunmak '' dedi.
    
Orta vadeli enflasyon görünümünün bozulmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Erdem Başçı, ''Parasal sıkılaştırma sürecine başlamış durumdayız. TL munzamın yüzde 40'ına kadarının dövizde tutulmasına izin verebileceğiz'' diye konuştu.
   
Başçı, bankaları kalıcı likiditeye kavuşturup rahatlatabileceklerini belirterek, ''Bankacılık sektörü bu kararlardan olumlu etkilenecek'' dedi.

Kısa vadeli enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellendiğini bildiren Başcı, Orta vadeli enflasyon görünümünü bozmadan ekonomiyi desteklediklerini kaydetti.

ntvmsnbc - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, değer kaybeden TL'yi desteklemek için eylem planını açıkladı.

Başçı'nın açıklamaları özetle şöyle: "İtalya'nın borçlanma faizi yüzde 6'nın altına inemiyor, sorun ciddi ve büyük. Gelişmekte olan ülkeler kısa vadeli sermaye akımı problemleri ile karşı karşıya.
 
TL'de yakın zamandaki aşırı değer kaybıyla önümüzdeki dönemde enflasyonun belirgin yükselmesini bekliyoruz. Bu durumun orta vadeli enflasyonun görünümünü kalıcı etkilemesine izin vermeyeceğiz. Gereken parasal sıkılaştırmayı yapmaya başladık.
 
Bankaların gecelik borçlanma maliyetinin yüzde 12.5'ye yakın seyretmesine izin vereceğiz.
 
AB liderler zirvesinden çıkacak sonuca göre gerekirse TL zorunlu karşılık oranlarında sınırlı indirime gidebileceğiz. TL zorunlu karşılıkların yüzde 40'a kadar döviz olarak tutulmasına izin verebileceğiz, yüzde 10'a kadar kısmının altın olarak tutulması için çalışıyoruz.
 
Bankacılık sektöründeki likidite bu kararlardan olumlu etkilenecek, Merkez Bankası'ndan fonlama ihtiyacını azaltıyoruz, maliyet açısından kontrol tamamen bizde. Bankacılık sektörü likidite kanalı üzerinden olumlu yönde etkilenecektir.
 
TL zorunlu karşılıkların altın olarak tutulmasını takiben 28 Ekim'den itibaren Merkez Bankası'nın altın rezervinde 1991'den bu yana ilk kez artış olacak.
 
Sağlıksız fiyat oluşumu gözlendiğinde döviz satım ihalesi düzenleyebilecek ve doğrudan satış yapabileceğiz. Döviz depo piyasasında gerekirse yeniden aracılık faaliyetine başlayabiliriz.
 
Tüketici kredilerindeki büyümenin yılın kalanında bir miktar yavaşlatılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz."
 
Enflasyon raporunu da açıklayan Başçı, kısa vadeli enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellendiğini belirtti. Başçı, tütün ürünlerine yapılan zammın enflasyona katkısının 0.9 puan olacağını ifade etti.
 
DOLAR DÜŞTÜ, FAİZ YÜKSELDİ
 
Başçı'nın açıklamaları sonrasında bankalararası piyaada dolar 1,77'nin altına geriledi. Açıklamalar ile gösterge faiz de yüzde 10.13'E yükselerek çift haneye çıktı.