Küresel krize rağmen ihracatını artıran Türk şirketlerine yargı freni geldi. Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan firmalar Türk mahkemeleri tarafından marka konusunda engelle karşılaşıyor. Yabancı şirketlerin kendi markalarına isim veya logo benzerliği şikâyetini dikkate alan Türk mahkemeleri Türk Patent Enstitüsü (TPE) ve yurtdışında onay alınmasına rağmen birçok yerli markayı iptal etti. Gumbabol ve Dent 24 Hours isimli yerli markalar Türk mahkemeleri tarafından iptal edildi. Kent Boringer Trix adlı Türk markası ise ABD mahkemesinin aldığı karar ile Amerika'nın yanı sıra Kanada ve Meksika pazarından geri çekilmek zorunda kaldı. Firmanın bu marka için harcadığı rakam ise yarım milyon dolar. 

Mahkemelerin yabancı şirketlerin başvurusu hakkında Türk şirketler tarafından alınan yerli ve uluslararası onaylara rağmen karar verdiğini belirten İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, "Markayı alıp tescili yapıyorsun, dünyanın yatırımını yapıp belli bir yere getiriyorsun. İki-üç sene sonra size dava geliyor. Markanızın satılabilecek olduğunu hisseden büyük markalar size dava açıyor. İsim benzerliği, ambalaj benzerliği, yakın çağrışım sebeplerini öne sürüyorlar. Onların taklit ettiği bir sürü markalar var. Mahkemeler ise bilirkişi raporlarına itibar etmiyor. Markayı iptal edince de Türk şirketleri herhangi bir şekilde mal satamıyor." dedi. Mete, bu uygulamalar sebebiyle markalaşma yolunda sıkıntı çektiklerini kaydetti. Mete, yaşanan sorunun Türkiye'deki mahkemelerin tescil davalarında yetersiz olmasından kaynakladığını dile getirdi. 

Tayaş Gıda Genel Müdürü Kazım Taycı da Avrupa mahkemelerinin kendi üreticileri lehinde aleni kararlar verdiğine dikkat çekerek Türk mahkemelerinin yerli üreticiyi cezalandırdığını söyledi. Yurtdışında birçok ülkede kendilerine ait olan markanın yabancı şirketler tarafından tescil ettirildiğine dikkat çeken Taycı, "Biz her ne kadar o ülkelerde dava açmış da olsak yıllardan beri bana ait olan markayı o ülke bu adamlara tescil ettirme noktasında mahkeme kararı aldırabiliyor. 1970 yılından beri kullandığımız markayı tescil ettirebiliyorlar. Hatta Cezayir'de birisi ismi ile birebir tescil ettirdi bizim markamızı. Yerel mahkemeler tescilini onayladı." diye konuştu. ABD'ye ihracat yapan Soyyiğit Gıda'nın yetkilisi Aydın Soyyiğit ise ABD'de farklı bir alanda faaliyet gösteren bir firma tarafından isim benzerliği sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Yurtdışında hakimler kendi üreticilerini koruyup direkt yargısız olumsuz karar veriyorlar. Kendi üreticilerini koruyorlar. Bizim Türk yargısı da bizi korumuyor. Sorgusuz sualsiz onların lehine karar verebiliyor." iddiasında bulundu.




Zaman