İş dünyasının 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi öncesinde değişmesi yönünde bastırdığı yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK), Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yenileniyor. Başbakan Erdoğan’ın, Türk Ticaret Kanunu’nda özellikle iş dünyasının şikayet ettiği, sıkıntı gördüğü noktaların tek tek incelenip düzeltilmesi için kendilerine talimat verdiğini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan dünkü Tuskon toplantısında açıkladı.

Çağlayan, “Sayın Başbakanımız bundan günler önce, Türk Ticaret Kanunu’nda bilhassa sizlerin şikayet ettiği, sıkıntı gördüğü noktaları Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda ilgili bakan arkadaşlarımızla beraber, tek tek inceleyip düzeltilmesi noktasında gerekli talimatı bize vermiştir. Bundan dolayı biz, sizlerin yol alabileceği, sürat katedeceği otobanları hazırlamak konusunda gece gündüz çalışıyoruz.” İş dünyasının değişmesi yönünde görüş birliğine vardığı maddeler şöyle...

Haktan alıp halka veriyorlar...


Yeşilköy WOW Otel’de gerçekleşen Türk İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) 4. Olağan Genel Kurulu 4 bine yakın üyenin katılımıyla gerçekleşti. Birçok kişinin ayakta kaldığı genel kurulda dikkat çeken noktalar şöyle:


* 40 bine yakın üyesi bulunan TUSKON Genel Kurulu’na Başbakan Tayyip Erdoğan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katılırken, genel kurulda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile çok sayıda işadamı de yer aldı.

* TUSKON üyeleri Başbakan Erdoğan’ın konuşmasını heyacanla dinledi ve birçok kez coşkulu alkışlarla konuşmasını böldü.

* Başbakan Erdoğan, TUSKON’u Türkiye ekonomisine yaptıkları katkılardan, Türkiye’ye verdikleri hizmetlerden dolayı yürekten tebrik ettiğini söyledi.

* Başbakan Edoğan, ”TUSKON, hırsı değil kanaati, kazanmayı değil paylaşmayı, sömürmeyi değil dayanışmayı savunarak, savunduğu değerlerin samimiyetle arkasında durarak, kendisini değil, ülkesini ve milletini öne çıkararak farklılığını ortaya koydu” dedi.

* Erdoğan, “Nasıl ki Mevlana, bir elini göğe açıp, bir elini toprağa uzattı, ’Hak’tan aldığımı halka veriyorum’ dediyse, işte TUSKON... TUSKON gibi Anadolu evlatları, Anadolu kaplanları, Hak’tan aldılar, halkla paylaştılar, birlikte büyüdüler. Nasıl ki Mevlana, ’pergel misali, bir ayağın burada merkezde olacak, bir ayağınla alemleri dolaşacaksın’ diye tavsiyede bulunduysa, işte Anadolu’nun aslanları da, güçlerini Anadolu topraklarından aldılar, tüm dünyayı deveran ettiler” diye konuştu.

* Başbakan Erdoğan “Türkiye, güçlü, dirençli, istikrarla büyüyen sağlam ekonomisiyle, alan el değil, veren el olmasıyla, artık parmakla gösteriliyor, takdirle izleniyor” dedi.

* Erdoğan’ın “Biz Devlet-i Aliye-yi Osmaniye’nin bakiyesi üzerine kurulmuş bir devletiz. Umudunu bize bağlamış kitlelere biz sırtımızı dönmeyeceğiz” sözleri üzerine salondan büyük alkış koptu.

* Başbakan Erdoğan, hükümetin hortumları kestiğini ve koalisyon hükümeti döneminde IMF’ye olan 23.5 milyar dolarlık borcun, 2.3 milyar dolara kadar düştüğünü belirterek, “Bu, hortumları keserek olur. İstersek, şu anda IMF’ye ‘al paranı git’ deriz. Fakat gerek yok. Çünkü önümüzdeki yıla kadar vakit var ve çok basit, ufak, düşük bir şey veriliyor. O da önemli değil” demesi üzerine salondan esprili bir hava esti.

* Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından TUSKON üyelerine ödül verildi ve Başbakan bakanları ve yanındakilerle birlikte WOW Otel’de öğle yemeğine geçti.

* Bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Otelin girişine özel araç alınmadı.

İŞTE İŞ DÜNYASININ DEĞİŞİKLİK LİSTESİ


Bağımsız denetçiye fren

Yeni TTK’nın 397’nci maddesiyle, tüm sermaye şirketlerine bağımsız dış denetim getiriliyor. Bu durum KOBİ’lerde önemli bir gider kalemi oluşturacak. Bağımsız denetçilere olağanüstü yetkiler veriliyor. Denetçi raporu olumsuz olursa yönetim kurulu istifa etmek zorunda.

Şirketten borç alınsın

395’inci maddede şirket ile ortakları arasında borç doğuran işlemler yasaklanıyor. Bu düzenlemenin aile şirketleri ve tek ortaklı sermaye şirketleri için soruna yol açacağı öne sürülüyor. Borçlanmanın mümkün olması, bunun da limitle sınırlanması isteniyor.

Hapis cezası ağır mı?

Ortakların cari hesabı konusunda para yatırılamaz, para çekilemez, yani borç ilişkisi içinde olamaz maddesinde asgari 10 ay hapis cezası öngörülüyor. Bu maddeye itiraz var.

Cezayı herkes çeksin...

Defter tutma yükümlülüğüne uymayan, gerekli onayları almayan, belgelerin kopyasını saklamayan, defterleri usulüne uygun tutmayan şirket ortakları için para cezası öngörülüyor. Cezalar yeniden düzenlenmeli ve ortak olmayan yetkilileri de kapsamalı.

Her yerde ‘kimlik’ olmasın

Belge kavramının açıklanarak, belge üzerinde gösterilmesi istenen bilgilerin sınırlandırılması talep ediliyor. Her yerde kimlik olması istenmiyor.

Sicil memuru ceza vermesin

33’üncü maddedeki sicil memurluklarına tanınan idari para cezası verme yetkisi de tartışma konusu. Sicil müdürüne, idari para cezasına hükmetme ve bu cezanın miktarını takdiri olarak belirleme yetkisi veriliyor. İşi yapan ile cezayı veren kişinin aynı olmasının sakıncalı olduğu belirtilerek asliye ticaret mahkemeleri adres gösteriliyor.

Sitesi olmayan hapse girmesin

Şirketlere getirilen internet sitesi kurma zorunluluğu da sıkıntı yaratacak. Bu konuda getirilen hapis cezasında şirket ölçeklerine göre sınıflandırma yapılmalı ve yayınlanacak bilgiler, ticari ve kişisel sır kriterleri dikkate alınarak düzenlenmeli.

Noter, noter dolaşmayalım...

Her dijital işlemin noter tasdiki olması şartının külfet getireceği, ticari hayattaki yüklerin kaldırılması stratejisi kapsamında, bu düzenlemenin yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.




Milliyet