Türkiye’de, Suruç katliamıyla başlayıp günden güne tırmanan terör, turizmciyi de vurdu. Yabancı tur operatörleri 2016 kontratlarının yapıldığı bu dönemde, Türk turizmciye fiyat şantajına başladı. Ayrıca eylül ve ekim aylarıyla ilgili rezervasyonlar yüzde 45 düştü.

Yüzde 50 fiyat kırın

Bu yıl faturalandırılmış rezervasyonlarda yüzde 15, önümüzdeki yılın rezervasyonları için ise yüzde 50 fiyat kırımı için büyük baskı altında olduklarını belirten Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, şunları anlattı:

“Elimizde kalan tek pazar Avrupa'da özellikle İngiltere ve Almanya'daki operatörler baskı yapıyor. Fiyat talebine karşı direniyoruz ancak yaşanan durum, 54 yan sektörü jeneratör gibi besleyen turizmin üstüne kabus gibi çöktü. Acil eylem planı bekliyoruz. Aksi halde Türkiye’nin cari açığının finansma-nında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektörü bitecek, sosyal patlama yaşa-nacak.”

Acil eylem planı şart

Düşen fiyatları eski haline getirmek için en az 3 yıl gerektiğini vurgulayan Mehmet İşler, “2016’yı kaybetmemek adına bir an önce hükümetin kurulmasını ve acil eylem planı olarak turizme el at-malarını isti-yoruz” dedi. (Kaynak: Bugün)