THE LİRA - Geçen sene ABD Washington Federal Mahkemesi'ne 4.2 milyar dolarlık bir tazminat davası sunan Turkcell, bugün avukatları aracılığıyla milyar dolarlık davasını geri çekti.

Turkcell, 2004 yılında İran’da düzenlenen GSM ihalesi sonrasında MTN’in GSM lisansını hukuka uygun olmayan şekilde aldığı iddiasıyla, ABD’de Mart ayı sonunda hukuki girişimde bulunmuştu.

Turkcell, MTN Group ve İran hükümeti arasındaki gizli görüşmeleri de içeren yüzlerce belgeyi gün yüzüne çıkarmış, belgelerde yer alan suçlamalar Güney Afrika ve İran'daki otoriteler tarafından kesin bir dille yalanlanmıştı.

Nisan'da yürürlüğe giren yeni bir düzenleme, gerçekleşen ihlalin ABD ile güçlü bağları olmadığı sürece yabancı davacıların Birleşik Devletler insan hakları kanunuyla elde ettikleri hakların sınırlanmasına sebep olmuştu.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Güney Afrikalı telekom operatörü MTN Group ABD Federal Mahkemesi'nin Turkcell tarafından kendisi aleyhine açılan 4.2 milyar dolarlık davayı beklemeye aldığını açıklamıştı.

Dava, bir Türk şirketinin yurtdışında açtığı en yüksek meblağlı dava olarak kayda geçmişti.

Turkcell'den konu ile ilgili şu açıklama geldi:

Şirketimizce MTN aleyhine İran'ın ilk özel GSM lisansının verilmesine ilişkin ihale sürecinde Şirketimizin ihale dışında bırakılmasının, MTN'in bazı eylemlerinden kaynaklandığı gerekçesi ve zararlarımızın tazmini talebi ile 29.03.2012 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri ("ABD")'de bir dava açıldığını duyurmuştuk.

Davaya bakan ABD Columbia Eyaleti Bölge Mahkemesi, yetkili olup olmadığı hakkında karar vermek için, Amerikan Yüksek Mahkemesi'nde görülmekte olan Kiobel v. Royal Dutch Petroleum davasının sonuçlanmasının beklenmesine karar vermiş ve Amerikan Yüksek Mahkemesi, 17 Nisan 2013 tarihinde, Kiobel davasında verdiği kararla, Amerika dışında gerçekleşen haksız eylemler nedeniyle Amerikan vatandaşı olmayan kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklarda Amerikan Mahkemeleri'nin yetkili olmadığına karar vermiştir.
 
Bu karar ışığında Turkcell, davanın esası hakkındaki iddialarından vazgeçmemek kaydıyla ve esas hakkındaki davayı yeni bir mahkemede açmak üzere, davasını, sadece usuli nedenlerle geri çekme kararı almış ve bu kararın bir uzantısı olarak bugün itibariyle ABD Columbia Eyaleti Bölge Mahkemesi'ne bildirimde bulunmuştur.