Hol­lan­da mer­kez­li Tu­lip BV Re­al Es­ta­te şir­ke­ti­nin, Tür­ki­ye aley­hi­ne 300 mil­yon eu­ro­luk taz­mi­nat ta­le­biy­le aç­tı­ğı da­va ön­ce­ki gün so­nuç­lan­dı. Da­va, şir­ke­tin İs­tan­bul Bah­çe­şe­hir Is­par­ta­ku­le 3’ün­cü Böl­ge­’de ya­pı­lan in­şa­atı za­ma­nın­da tes­lim et­me­me­si ge­rek­çe­siy­le söz­leş­me­nin Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan fes­he­dil­me­si üze­ri­ne açıl­mış­tı.

Tüm ta­lep­le­re ret

 Da­va­da Tu­li­p’­i dün­ya­nın bü­yük hu­kuk bü­ro­la­rın­dan Cro­well and Mo­ring, Tür­ki­ye­’yi ise Ku­sey­ri Hu­kuk tem­sil et­ti. Es­ki Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­ka­nı Er­do­ğan Bay­rak­ta­r’­ın da ta­nık ola­rak din­len­di­ği tah­kim da­va­sı 3 yıl sür­dü. Mer­ke­zi Was­hing­to­n’­da bu­lu­nan Ulus­la­ra­ra­sı Ya­tı­rım An­laş­maz­lık­la­rın Çö­züm Mer­ke­zi (IC­SID)  ta­ra­fın­dan açık­la­nan ka­rar ile Tür­ki­ye 300 mil­yon eu­ro taz­mi­nat öde­mek­ten kur­tul­du. Tu­li­p’­in tüm ta­lep­le­ri red­de­dil­di.

 So­nuç­la­rı de­ğer­len­di­ren avu­kat Ra­sim Ku­sey­ri, bu ka­rar­la Tür­ki­ye­’nin ulus­la­ra­ra­sı tah­kim­de ye­ni bir za­fer da­ha ka­zan­dı­ğı­nı söy­le­di. Ku­sey­ri, eko­no­mik ka­za­nı­mın ya­nı sı­ra Tür­ki­ye­’nin ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­la­ra kar­şı ulus­la­ra­ra­sı hu­ku­ka ay­kı­rı dav­ran­ma­dı­ğı­nın ka­nıt­lan­dı­ğı­nı bil­dir­di.

Dev davaları yönetti

Cem Uza­n’­ın Tür­ki­ye aley­hi­ne aç­tı­ğı yak­la­şık 20 mil­yar do­lar­lık Li­be­nan­co ve 600 mil­yon do­lar­lık Ka­nel Elek­trik da­va­la­rı­nı Ku­sey­ri Hu­kuk tem­sil et­miş ve Tür­ki­ye ka­zan­mış­tı. Tu­lip da­va­sı ile bir­lik­te Tür­ki­ye top­lam­da 22 mil­yar do­lar­lık taz­mi­nat öde­mek­ten kur­tul­muş ol­du.


BUGÜN GAZETESİ