İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin "Afrika Açılım" politikasının başarıyla sürdüğünü ifade ederek, "Türkiye, kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu kaynak ve ekonomik imkanları, Afrikalı dostlarıyla ve yönetimleri ile paylaşmaya devam ediyor ve edecektir de... Ortaklık politikamızın temeli bu anlayışın etrafında şekillenmektedir." dedi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve DEİK'in ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Ekonomi ve İş Forumu, İstanbul'da başladı.

Olpak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı forumun açılışında yaptığı konuşmada, ülkelerin ortak amaçları ve ihtiyaçları doğrultusunda birlikte olabilmek için dostlarla bir araya geldiklerini söyledi.

"Birlikte düşün, birlikte harekete geç ve birlikte kazan" teması ile yola çıktıklarını belirten Olpak, "Çok güzel bir amaç için birlikte düşüneceğiz ve iş birliği içinde olacağız. Ortak hareket edeceğiz ve ilişkilerimizi derinleştireceğiz. Sonunda birlikte kazanacağız." diye konuştu.

Olpak, Türkiye’nin bölgesinde ve Afrika’da her zaman güvenliğin, barışın ve refahın simgesi olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, hayat standardı, ekonomik gelişmişlik seviyesi ve küresel pazarlara erişimi ile örnek teşkil etmiş, model bir ülke konumundadır. Bulunduğu coğrafyada güvenlik ve barışın sağlanması için her ne pahasına olursa olsun her platformda mücadele eden Türkiye, Afrika genelinde de aynı anlayışla diplomatik ve ekonomik ilişkilerini şekillendirmektedir." diye konuştu.


- "Türkiye’nin Afrika ile ortaklığı, ‘kazan-kazan’ ilkesine dayanmaktadır"


Türkiye ile Afrika ilişkilerinin kıtada barışa ve istikrara katkıda bulunmayı, ülkelerin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmasına yardımcı olmayı ve Afrika’nın kaynaklarının Afrikalıların yararına olacak şekilde geliştirilmesini sağlamayı hedeflediğini kaydeden Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye’nin Afrika ile ortaklığı, karşılıklı fayda ve ‘kazan-kazan’ ilkesine dayanmaktadır. Birlikte hareket edeceğiz. Zaten en güzel başarı birlikte hareket etmek değil midir? Bugün 15. yılını tamamlayan Türkiye’nin Afrika Açılım politikasının başarıyla süregeldiğini ve her geçen gün derinleşen bir ortaklık ilişkisine dönüştüğünü memnuniyetle görüyoruz. Türkiye, kendi tarihi tecrübesini, toplumsal, siyasal ve kültürel birikimini, sahip olduğu kaynak ve ekonomik imkanları, Afrikalı dostlarıyla ve yönetimleri ile paylaşmaya devam ediyor ve edecektir de... Ortaklık politikamızın temeli bu anlayışın etrafında şekillenmektedir.”

Afrika İş ve Ekonomi Zirvesi’nin ikinci ayağının bu yıl ekim ayında İstanbul’da düzenleneceğini bildiren Olpak, gelecek hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir, Moritanya ve Senegal’e yapacağı resmi ziyarette düzenlenecek iş forumlarına, Türk iş dünyası temsilcilerini davet etti.

Olpak, ECOWAS özelinde, Türkiye’nin de dahil olduğu 16 ülke arasındaki ekonomik ortaklığın derinleşmesi için 2 gün boyunca bir arada olacaklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türk iş dünyası temsilcileri olarak, ülkelerimiz arasında karşılıklı yatırımların ve ticaretin finansmanı imkanlarının masaya yatırılması, ECOWAS ile imzalanması beklenen serbest ticaret anlaşması (STA) sürecinin hızlandırılması, ECOWAS ülkeleri içerisinde iş ortağı olarak Türk iş insanlarımızın öncelikli tercih sebebi olması, bu forum çerçevesinde temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşların desteğiyle finansman imkanlarının daha etkin şekilde değerlendirilmesinin de, bu forum vesilesiyle mümkün olacağını düşünüyorum."


- “ECOWAS2da altyapıda büyük yatırım fırsatları var”


Batı Afrika Ticaret ve Sanayileri Federasyonu (FEWACCI) Başkanı Germain Essohouna Meba da ECOWAS ile Türkiye arasındaki ekonomik ortaklığı güçlendirmek istediklerini ifade ederek, "ECOWAS ülkeleri arasındaki ticaret 4,9 milyar dolardan 2016’da 12 milyar dolara ulaştı. Amacımız, bölgemizde kamu-özel sektör dayanışmasını güçlendirmek. Afrika’da iş insanları için büyük potansiyel mevcut." diye konuştu.

Meba, özel sektörün çıkarlarını korumak ve iş dünyasının yatırımını sağlamak amacıyla şirketlere önemli destekler verdiklerini, ortaklıklar kurarak özel sektörü enerji, tarım ve ulaşım gibi hedef sektörlere yönlendirdiklerini anlattı.

Forumu düzenlendikleri için Türk yetkililere teşekkür eden Meba, Türkiye ile ECOWAS arasında forumda imzalanacak ticaret ve yatırım anlaşmasının ilişkilerin güçlenmesine katkı yapacağını söyledi.


- "Türkiye’nin potansiyelinin farkındayız"


ECOWAS Sanayi ve Özel Sektörü Geliştirme Komiseri Kalilou Traore ise Türkiye ile olan iş birliğinin bölgenin kalkınması için önemli olduğunu vurgulayarak, ECOWAS bölgesinde iş insanları için demir yolu, kara yolu, hastane, enerji ve tarımda büyük yatırım fırsatları bulunduğunu kaydetti.

Traore, Türk şirketleriyle ticaret alanında iş birliği için anlaşmaların yapılması gerektiğini belirterek, "Türkiye’nin potansiyelinin farkındayız. Afrika kıtasında Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği projelerin kalitesi bize her şeyi gösteriyor." dedi.

İstanbul’da düzenlenen bu forumun önemli bir iş fırsatı yarattığını ifade eden Traore, ECOWAS olarak Türk şirketlerine ticari, siyasi ve hukuki alanda destekler sunacaklarını bildirdi.

ECOWAS’ın 1975’te halkın refahını artırmak, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma sağlamak için kurulduğunu hatırlatan Traore, ECOWAS’ın Afrika kıtasının önemli organizasyonu haline gelerek enerji, ulaşım ve telekomünikasyon alanında birçok altyapı projesi gerçekleştirdiğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından sonra Burkina Faso ve Togo ile DEİK arasında iş konseyi kurma anlaşması imzalandı.