İSTANBUL (AA) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2010 yılından bugüne kadar, kendi işini kuran 42 binden fazla girişimciye 914 milyon lira destek sağladıklarını belirterek, "19 binden fazla kadın girişimcimiz, bu desteklerden yararlandı. 18-29 yaş arasındaki 12 bin genç girişimciye, toplam 200 milyon lira destekte bulunduk." dedi.

Özlü, Turkuvaz Medya Grubu tarafından, Borsa İstanbul ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Girişimcilik Zirvesi'nin açılışındaki konuşmasında girişimciliğin önemine işaret etti.

Hükümet, bakanlık ve ekonomi yönetiminin girişimin değerinin farkında olduğunu belirten Özlü, bu yüzden bütün ekonomi politikalarının hedefinin girişimcinin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu söyledi.

Bakan Özlü, Türkiye'nin girişimcinin desteklenmesi konusunda önemli mesafeler aldığının altını çizerek, bakanlık olarak KOSGEB ve TÜBİTAK aracılığıyla, hayata geçirilen projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

"Küçük veya büyük demeden, üretmek isteyen, iş kurmak isteyen, işini büyütmek isteyen birçok kişiye can suyu oluyoruz." diyen Özlü, özellikle Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma yatırım yapan, bu kavramlarla büyümek isteyen girişimcilerimize, kapıları ardına kadar açtıklarını anlattı.

TÜBİTAK ve KOSGEB'in, girişimci destek programları hakkında bilgi veren Özlü, şunları kaydetti:

" İki kuruluşumuzun genç girişimcilere sunduğu programlarda 10'a yakın destek programı var. Son 7 yılda, 81 ilimizde, yaklaşık 23 bin eğitim programı açtık. Bu programlarda 785 bin katılımcıya girişimcilik eğitimi verdik. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında, girişimcilik dersi alan 225 bin gencimize, Yeni Girişimci Destek Programına başvuru hakkı tanıdık.

Üniversiteler tarafından, örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleri için, 141 üniversiteye Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi bünyesinde onay verdik. 2010 yılından bugüne kadar, kendi işini kuran 42 binden fazla girişimcimize, 914 milyon lira destek sağladık. 19 binden fazla kadın girişimcimiz, bu desteklerden yararlandı. 18-29 yaş arasındaki 12 bin genç girişimciye, toplam 200 milyon Lira destekte bulunduk."


- "Ekonomi dünyasında oyunun kuralları yeniden yazılıyor"


Hükümet ve bakanlık olarak bir yandan girişimcilere destek verirken, diğer yandan girişimcilik zihniyetini yerleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Özlü, ekonomi dünyasında oyunun kurallarının yeniden yazıldığını söyledi.

Özlü, teknoloji çağında her şeyin çok çabuk değiştiğine dikkati çekerek, bugünün parlak fikirlerinin, geliştirilmediği sürece dünde kaldığı yorumunda bulundu.

Artık sadece bir işe başlamanın yetmediğinin altını çizen Özlü, konuşmasına şöyle devam etti:

"Girişilen işin büyümesi, güçlenmesi ve rekabet koşullarında öne geçebilmesi için inovasyon, girişimciliğin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. İşinizi, üretiminizi, Ar-Ge ve inovasyonla geliştirmezseniz, girişiminiz maalesef işe yaramayacaktır. O yüzden girişimcilerimize verdiğimiz destekler kadar, onların Ar-Ge ve inovasyon becerilerini de teşvik ediyoruz.

İşsizliğin çaresi girişimciliktir. Zamanın ruhunu yakalayan, kendine güvenen, hayallerine sınır koymayan girişimcilerimiz sayesinde, gelişeceğiz, büyüyeceğiz, kalkınacağız. Türkiye'nin girişimcilere, yeni girişimciye ve Türkiye'nin girişimci ekonomisine ihtiyacı var. Türkiye girişimci ekonomisi ile bir sıçrama yapacak."


- " Silikon Vadisi, Türk girişimcilerin başarı öyküleri ile dolu"


Faruk Özlü, girişimciliği her koşulda teşvik etmeye devam edeceklerini belirterek, teknolojinin kalbinin attığı Amerika'daki Silikon Vadisi'nin, Türk girişimcilerin başarı öyküleri ile dolu olduğunu söyledi.

Silikon Vadisi'nde başarıdan başarıya koşan Türk girişimcilerinin, son 5 yılda toplamda yaklaşık 300 milyon dolar yatırım aldığını belirten Özlü, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şirketlerin değerleri ise toplamda 1 milyar doları aşmış durumda. Bu rakamlar gösteriyor ki, Türk girişimciler küresel oyuncu olabilecek kapasite ve kabiliyettedir. İşte bunu bildiğimiz için, Türkiye'nin en büyük inovasyon, teknoloji, üretim ve transfer merkezini, Bilişim Vadisi'ni kuruyoruz. Sınırların değil, erişimin öne çıktığı bir dünyada, Bilişim Vadisi dünyanın yeni kutbu olacak. Bilişim Vadisi, Türkiye'nin, dijital teknoloji tabanlı inovasyon ekonomisine geçmesine, çok büyük katkı sağlayacak.

Globalleşen dünyada çok eksenli bir lokasyonda yer alan Türkiye, 'Made in Turkey' damgasıyla, dijital teknolojiye dayalı ürünleri dünya pazarına sunacak. Bu şekilde Türkiye dijital ekonomi ile büyüyecek. Girişimcilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, bakanlığımızla ve hükümetimizle birlikte bunu başaracağız."

Bakan Özlü'ye konuşması sonrası günün anısına hediye takdim edildi.