Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği Dekanlığı ve Makina Teknolojileri Kulübü tarafından düzenlenen ''Savunmanın Yıldız'ı Parlıyor'' başlıklı ''4. YTÜ Savunma Sanayi Günleri'' üniversitenin Beşiktaş Yerleşkesi'nde başladı.

Etkinliğin açılışında konuşan Dr. Faruk Özlü, müsteşarlığa yeni personeller alındığını, bu sayının 400'e yakın olduğunu kaydetti.

Bu dönemde sözleşmesi imzalanmış projelerin toplam bedelinin 2,7 milyar doları bulduğunu ifade eden Özlü, şunları söyledi:

''Sektörün toplam cirosu 2010 yılında 2,7 milyar doları aştı. 2011 rakamı henüz çıkmadı. Sektörün 2011 cirosunun yaklaşık 3 milyar dolar civarında olmasını bekliyoruz. Yine 2010 ihracatı 853 milyon dolardı. Artan bir ihracat grafiğimiz var. TSK'nın ihtiyaçlarını yurt içinden karşılama oranı yüzde 50'yi geçti. Türkiye'de bugüne kadar savunma sanayi adına ne yaptıysak sattık, ne ürettiysek sattık. Ürettiğimiz her şeyin mutlaka ihracatı oldu.''


-''Türkiye dönüşü olmayan bir yola girdi''-


Artık mühendislik ağırlıklı faaliyetler yürüttüklerini dile getiren Özlü, ''Kendi tasarımlarımızı yapıyoruz. Kendi ürünlerimizi üretiyoruz. Eskiden kolaydı. Lisans alıyorduk, burada üretip, teslim ediyorduk. Şu anda kendi mühendislerimiz, kendi işçilerimiz tasarımları, üretimleri yapıyor. Türkiye dönüşü olmayan bir yola girdi. Bundan sonraki hedefimiz kendi jet eğitim uçağımızı yapmak, kendi uydumuzu fırlatmak, kendi helikopterimizin tasarımızını yapmak, uçurmak, kendi fırkateynlerimizi yapmaktır'' ifadelerini kullandı.


-''Mayına karşı korumalı araç Kirpi''-


Türkiye'nin savunma sanayiinde önemli projeleri hayata geçirdiğini vurgulayan Özlü, şunları belirtti:

''Türkiye ilk defa kendi tankının tasarımını yapıyor. Adını ALTAY koyduk. Büyük bir organizasyon. Tamamen milli firmalarımızın ana yüklenici olduğu bir modelle bunu yapıyoruz. İhtiyaç duyduğumuz yerlerde yurt dışından teknik destek alıyoruz. Mayına karşı korumalı araç olan KİRPİ projemiz var. Yaklaşık 500'e yakın aracın üretilmesi hedefleniyor. Şu anda envanterde kullanıyor ve teslimatları devam ediyor. Bu TSK'nın çok faydalandığı, çok memnun kaldığı ürünümüz.''


-''Türkiye'nin ilk insansız hava aracı ANKA''-


MİLGEM Projesi çerçevesinde Türkiye'de tasarımı yapılan ilk savaş gemisinin de yer aldığını aktaran Özlü, şunları kaydetti:

''Birinci gemi şu anda Ege sularında yüzüyor. İkinci geminin inşası ve testleri devam ediyor. Diğer gemilerin seri üretimini 2 firmamıza ihaleyle vereceğiz. Bu da çok başarılı bir projemiz. Bizim bir diğer başarılı projemiz de Yonca-Onuk ortaklığının botlarıdır. ANKA ise Türkiye'nin ilk insansız hava aracıdır. Şu anda tasarımı tamamlandı. Uçuş testlerini yapıyoruz. Bu projede ortaya çıkacak ürünü, yaklaşık 23 bin feetten, 30 bin feete kadar hedefliyoruz. 24 saat havada kalacak. Yine 200 kilometrelik menzilli görüntü elde edecek bir özelliğe sahip. İnsansız hava aracı ANKA, İsrail'in Heronlarından daha iyi teknik özelliği olan bir insansız hava aracıdır. Bunun kalifikasyon testlerini Haziran ayında tamamlayacağız.''




AA