ntvmsnbc

İSTANBUL - Büyüme üçüncü çeyrekte sürpriz yaptı.

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.2 büyüme kaydetti. Türkiye bu büyüme oranıyla dünyanın en hızlı ikinci ekonomisi oldu.

CNBC-e'nin anketinde GSYH'nin yüzde 6.7 artması bekleniyordu. Ekonomi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 büyümüştü. İlk çeyrekteki büyüme oranı yüzde 12'ye revize edildi.

9 aylık büyüme oranı yüzde 9.6 olarak gerçekleşti. Ekonominin büyüklüğü 957.3 milyar liraya yükseldi.

Türkiye ekonomisinde üçüncü çeyrekte en fazla büyüme gösteren sektör, dolaylı mali aracılık hizmetleri oldu. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 12.7, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 13.9 büyüyen sektör, ikinci çeyreğinde 18.8 büyüme gösterdi. Sektörün cari fiyatlarla büyüklüğü, 3 milyar 908 milyon liraya yükseldi.

Türkiye ekonomisinde tüm sektörlerde büyüme gözlendi. En fazla büyüyen sektörler mali aracı kuruluşların faaliyetleri (yüzde 15.8), inşaat (yüzde 10.6), ulaştırma, depolama ve haberleşme (yüzde 9.7), toptan ve perakende ticaret (yüzde 9.6) oldu.

HANGİ ÜLKE NE KADAR BÜYÜDÜ?

Çin: Yüzde 9.1
Türkiye: Yüzde 8.2
Estonya: Yüzde 7.9
Hindistan: Yüzde 6.9
Litvanya: Yüzde 6.6
Endonezya: Yüzde 6.5
Singapur: Yüzde 6.1

ERGÜN: BU YIL YÜZDE 8 BÜYÜRÜZ
NTV yayınına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bizim bakanlık olarak tahminimiz kapasite kullanım oranlarını, sanayi üretimindeki artışı, elektrik tüketimindeki artışı, ihracattaki gelişmeleri dikkate aldığımızda 7.9 gibi bir tahminde bulunuyorduk 8.2 olarak gerçekleşti. 2011 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 8’lik bir büyüme ile yine bir iyi bir büyüme performansı göstermiş bir ekonomi olacağını söyleyebiliriz" dedi.

2012'ye ilişkin tahminleri yorumlayan Ergün, "2012'de Türkiye için bu kadar yüksek bir büyüme rakamını önümüze koymayabilir ama bugünkü gidişatını sürdürürse Türkiye ekonomisi biraz daha yavaşlayarak ama yine de yüzde 4’lük bir büyüme, muhtemelen yüzde 4’ünde üstünde bir büyüme rakamı ile 2012’yi tamamlar" diye konuştu.

EĞİLMEZ: EKONOMİ İNANILMAZ CANLI
Büyüme rakamlarını yorumlayan NTV yorumcusu Mahfi Eğilmez de, "Ekonomi inanılmaz canlı gidiyor. Hız kesmeden devam ettiğimizi gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.