Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Beşiktaş'taki Dolmabahçe Ofisi'nde bir araya geldi. İki mevkidaş birlikte Sinop'ta yapılacak olan nükleer enerji santralinin anlaşmasını imzaladı.

İmzaların ardından basın açıklaması yapan Başbakan Erdoğan, "Tükiye Japonya ilişkileri startejik ortaklık seviyesine yükseltildi. İmzalanan enerjinin barışçıl amaçla kullanılmasına ilişkin işbirliği anlaşması, Türkiye'nin nükleer güç sanayisinin güçlenmesine ilişkin Sinop Nükleer Erenji Santrali'nin inşası bağlamında Japonya'ya münhasır müzakere hakkı verildi. Yaptığımız görüşmelerde Japonya ile son 6 ayda ikili ilişkilerimizi ele aldık. Bölgesel ve uluslararası sorunları ele alma fırsatımız oldu. 2020 Expo İzmir için kendi desteklerini kendilerinden rica ettik." ifadelerini kullandı.

Japonya ile ikili ilişkilere değinen Başbakan, "Bu arada serbest ticaret anlaşması müzakerelerine de en kısa zamanda başlanmasını arzu ediyoruz. İnanıyorum ki bu konuda bu bir araya geliş, bu sinerjiyi meydana getirecektir. Sayın Başbakanın mayıs ayındaki kabule ilişkin görüştüğü konulardan bir tanesi de Türkiye ve Japonya ortak bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurmalarıydı. Bu çalışmalar devam ediyor. Kısa sürede ciddi mesafeler alınmış durumda." şeklinde konuştu.

Japonya'daki Fukuşima sorunuyla ilgili bir basın mensubunun sorusu üzerine Erdoğan, "Japonya ile böyle bir anlaşmayı imzalarken Japonyanın ileri teknolojideki geldiği noktayı biliyoruz. Bakanlarımız gerekli incelemeyi yerinde yaptı. Fukuşima olayı vardır ama şunu da biliyoruz ki milyonda bir de olsa bir tehlike olabilir. Bunları da görmemezlikten görmek mümkün değil. Biz şu anda böyle bir nükleer enerjinin oluşmasına inanıyorsak bu adımı atarız. Birinci Adımı Rusya Federasyonu ile attık. Şu andaki bütün arzumuz hızla bunu gerçekleştirebilmektir. Kazası olmayan bir yatırım yoktur. Uçaklara biniyoruz değil mi? Elimizde yüzde yüz garanti var mı? Burada her marka tedbirini yatırımını yaparken alıyor. Araçlara biniyoruz araçlar kaza yapılabiliyor. Şimdi kaza oluyor diye arabalara binmeyeceğiz. Buradaki hata payını minimize etmek ideal olanıdır. Kaldı ki en ileri teknoloji Japonya bizim Sinop nükleer enerji santralinde, birlikte yapacağımız çalışmalarla bu yatırımda ortaya koyacaklardır. Biz birbirimize inanarak bu adımı atmış bulunuyoruz." şeklinde yanıt verdi.