Standard & Poor's (S&P) Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Baş Ekonomisti Jean-Michel Six, Türkiye'nin Avrupa dışındaki ana ihracat piyasalarında görünen kuvvetli büyümenin, tüketici taleplerinin artacağı beklentisi ve yatırımdaki somut büyümenin, bu yıl ve önümüzdeki yıl Türkiye'nin yüzde 4 civarında büyümesini destekleyeceğini kaydetti.
 
"Türkiye'nin Ekonomik Büyümesi Devam Ederken, Merkez Bankası Bilinen Bir Zorlukla Karşı Karşıya" başlıklı raporunda Six, 2012 yılındaki hafiflemiş performansın ardından Türk ekonomisinin daha iyiye doğru yol almakta olduğunu vurguladı.
 
Jean-Michel Six, şunları kaydetti:
 
"Türkiye'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi daha hızlı büyüyen piyasalarda geçtiğimiz on sene boyunca ihracat piyasa paylarını genişletmiş olması sebebiyle, küresel ticaretteki eğilimler Türkiye'nin ekonomisine faydalı olacaktır. Aynı zamanda 2012'deki tasarrufların ardından özel tüketimin ve sabit yatırımların bu yıl ve önümüzdeki yıl toparlanması ihtimali yüksektir.  Türkiye'nin Avrupa dışındaki ana ihracat piyasalarında görünen kuvvetli büyüme, tüketici taleplerinin artacağı beklentisi ve yatırımdaki somut büyüme, bu yıl ve önümüzdeki yıl Türkiye'nin yüzde 4 civarında büyümesini destekleyecek.
 
Ancak bu tablonun olumluluğuna rağmen, G7 ülkelerinin -özellikle de Japonya'nın- genişlemeci para politikaları uygulamaya devam etmesi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nı bazı yeni zorluklarla karşı karşıya bırakabilir. Geçmişte olduğu gibi, ülkeye yüklü miktarda sermaye girmesi varlık fiyatlarında artışı tetikleyebilir. Yurtiçi talebin artması ile Türkiye'nin cari açığının artarak bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 7'si civarında olması muhtemeldir."
 
Bu şartlar altında Merkez Bankası'nın hem büyümeyi hem de mali istikrarı sağlamak arasında zor bir denge tutturmaya mecbur olabileceğine işaret eden Six, "Karmaşık küresel finans ortamında Merkez Bankası, 2013'ün büyük kısmında faizlerin düşük olmasını tercih etmeye (dovish stance) ve yabancı sermaye girişinin etkilerini sınırlamak için yabancı para rezervi katsayılarını kullanmaya devam edecektir, ondan sonra da 2014;de normalleşme sürecine girecektir" ifadelerini kullandı.
 
Merkez Bankası'nın 2014 yılı başından önce politika faizlerini yükseltmeyeceğine inandığını belirten Jean-Michel Six, "Sonuç olarak, 2009 ve 2010 yılları haricinde 2006'dan bu yana Merkez Bankası'nın belirlediği hedefi her yıl aşmış olan enflasyonun, bu yıl gene Merkez Bankası hedefinden daha yüksek olacağı beklentisi içindeyiz" tespitini yaptı.