AYSEL ALP

Çalışma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ortak çalışmayla yabancıların izin eziyetini bitirecek bir karara imza attı. Yabancı yatırımların önündeki 10 engelden biri olarak sayılan 'çalışma' ve 'oturma' izni ayrımı sona erecek. 60 yıllık mevzuatın değişmesi için harekete geçen İçişleri Bakanlığı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı'na eklediği bir madde ile AB ülkelerinde olduğu gibi çalışma izninin aynı zamanda 'oturma iznini' de içermesinin önünü açıyor.
 
Halen TBMM genel kurulunda görüşülmekte olan tasarı, yabancıların Türkiye’ye girişleri, Türkiye’de kalışları, sınır dışı edilmeleri ve Türkiye’den çıkışları ile Türkiye’den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulmasına ilişkin hükümler içeriyor.
 
Çalışma izinleri halen Emniyet makamlarının  olumlu görüşü alınarak ekonomik konjonktür ve ülkenin istihdamına etkisi gibi kriterler gözetilerek Çalışma Bakanlığı tarafından veriliyor. Ancak çalışma iznini alanların ayrıca oturma izni için Emniyet'e başvurmaları gerekiyor.

Çalışma Bakanlığı yetkilileri, İçişleri Bakanlığı ile birlikte yaptıkları uyumlu çalışma sonucu Çalışma Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni ve muafiyet teyit belgelerinin ikamet izni yerine geçeceğine dikkat çektiler. Türkiye'deki yabancılar politikası açısından bu yasanın bir milat olduğunu vurgulayan yetkililer, "Ayrıca bu yasa ile yabancı öğrencilere belli şartlarla haftalık çalışmaları 24 saati geçmeyecek şekilde izin verilmesi, çalışma iznine ilk başvuruların konsolosluklardan alınarak  ülkemize kaçak girişin önlenmesi gibi önemli değişiklikleri içermektedir" dediler.
 
Tasarı, genel kurulda kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı'nın onayına sunularak Resmi Gazete'te yayımlanacak. Ancak çalışma izinleriyle ilgili bölüm Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.