İSTANBUL - Yunanistan’daki darboğaz, ekonomik krizlere tecrübeli Türk firmalarına bile geri adım attırdı. “Yunanistan’daki kriz öyle böyle değil. Bu kriz ancak 10 yılda atlatılır” diyen Türk markaları çok değil 4-5 yıl önce büyük umutlarla gittiği komşudan geri dönüyor.

İpekyol 8 mağazasını aynı anda kapatarak pazardan çekilirken, Gizia da tüm mağazalarını devrederek Yunanistan’dan çekildi. Koton ise cirolardaki büyük düşüşe rağmen ‘krizi fırsata çevirmenin’ yollarını arıyor. Borç batağındaki Yunanistan’da tüm ibreler tersine döndü. Türkiye ile Yunanistan arasında son 10 yıldır artan ticari ilişkiler de bu ibrelerden biri. Türk firmaları “Ülke kepenk indiriyor” diyen Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ile hemfikir.

Radikal'in haberine göre, Yunan halkı ile Türk halkının krize bakışlarının birbirinden çok farklı olduğunu düşünen Türk markaları “Yunan halkında Türk halkının kriz döneminde gösterdiği azim yok. Hâlâ eski günleri arıyorlar” diyor. Ülkedeki alışveriş merkezlerinin boşaldığını belirten markalar, riske girmek yerine enerjilerini yeni ülkelere harcama üzerine bir yol haritası çizdiklerini açıklıyor.

KOTON: Krizi fırsata çevirmek için beklemeye geçti

Koton yaklaşık 5 yıl önce Atina’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan The Mall’da mağaza açtı. 900 metrekarelik bir büyüklüğe sahip olan mağazada kriz öncesine kadar her şey yolunda gidiyordu. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Kriz işleri çok etkiledi. Geçmişe göre cirolarda büyük bir düşük söz konusu” diyor ama yatırımdan vazgeçmeyeceklerinin de sinyalini veriyor. “Krizler aynı zamanda fırsat demektir” diyen Yılmaz, Yunanistan’daki krizi de fırsata çevirmek için uğraşacaklarını söylüyor. Yunanistan’daki kiraların çok düştüğünü ve iyi noktaların boşaldığını belirten Yılmaz, “Bir süredir durduk, bekliyoruz. Dükkân kiraları düştüğü için genişleme planları üzerinde çalışıyoruz” diyor.

İPEKYOL: 8 mağazasını kapatıp Rusya’ya yöneldi

İpekyol, 8 mağazasını aynı anda kapatarak Yunanistan macerasını sonlandırdı. Krizden dolayı alışveriş merkezlerinin boşaldığını belirten İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, “Toplu taşıma araçları çalışmıyor. Bir yerden bir yere gitmek zorlaştı. Satın alma gücü düştü. Kimse alışverişe çıkmıyor. Ciroların dip yaptığını görünce Yunanistan’dan biran önce çıkmak gerektiği kanaatine vardık” diyor. Yunanistan’da açtıkları mağazaların bayilik olmadığını, kendilerine ait olduğunu açıklayan Ayaydın, şu anda Rusya üzerine oynadıklarına vurgu yapıyor. Ayaydın, şöyle devam ediyor: “Yaşanan karışıklıklardan dolayı Yunanistan gibi Ortadoğu’yuda defterden çıkardık. Yeni rotamız Rusya.”

TİKE: Bir restoranı kaldı

Yunanistan’da şube açan markalardan biri olan Tike de ülkedeki kriz nedeniyle küçülmeye gitti. Şirket, Atina’daki iki restoranından birini kapattı. Atina’daki Tike restoranları en pahalı semtlerden birinde açılmıştı. Tike’nin müdavimleri arasında Karamanlis, Papandreu, Cameron Diaz gibi isimler yer alıyordu. Kriz öncesi Yunanistan’ın en iyi 10 restoranı arasında gösterilen Tike Atina’da kişi başı 34 euroya yemek yeniyordu.

GİZİA: 3 şubesini kapatıp iç piyasaya girdi

Büyük hedeflerle Yunanistan pazarına giren Türk markası Gizia geri adım atanlardan biri. Tamamı kendine ait Yunanistan’da 3 mağaza açan Gizia da krizin sertleşeceğini öngörerek 6 ay önce pazardan çekildi. Mağazaları Yunanistan’daki yatırımcılara devrettiklerini belirten Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, “Yunanistan’a 4 yıl emek verdik. İyi bir noktadayken kriz patladı. Gördük ki Yunanistan 10 yıl daha düzelmez” diye konuşuyor. Avrupa ve Ortadoğu’daki krizlerden dolayı iç piyasaya yöneldiklerini anlatan Kutlu, “Marttan beri Türkiye’de 7 mağaza açtık. Hedefimiz 2015’e kadar bu sayıyı 100’e çıkarmak” diyor.