Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Washington şubesinde Türk gazetecilere temasları hakkında bilgi veren Muharrem Yılmaz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasını “Türkiye’de hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, yargı bağımsızlığı bakımından eksikliğin giderilmesi bakımından tespitler” olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

 Yılmaz, “Bu Türkiye ile ilgili hepimizin beklentileri. İş ve yatırım ortamının birinci gereği hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı. Ben de Türkiye’de her fırsatta bunları dile getiriyorum. Bunları inşallah çözeriz.” ifadelerini kullandı.

YILDIZ ÜLKE TÜRKİYE’YE NE OLDU?

 Türkiye'nin ABD’deki imajının önceki ziyaretlerine nazaran değiştiğini belirten TÜSİAD Başkanı, herkesin kendilerine “2000’li yılların yıldız ülkesi Türkiye’ye ne oldu?” diye sorup görüşlerini almak istediklerini aktardı.

Yılmaz daha sonra şöyle devam etti; “Hakikaten biz 2000'li yılların çok başarılı reformlarını gerçekleştirmiş, ekonomisini 10 yılda ikiye, üçe katlamış başarılı bir ülkeyiz Dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biri biz değil miydik? Biz buralara önceden geldiğimiz zaman daha keyifliydik doğrusunu isterseniz. Bu gelişimizde ‘Türkiye’de acaba bu reform iştahı neden eksildi’ sorusunun cevabının arandığını gördük.”

Finans kaynaklarının azaldığı bu dönemde reformları geciktirmenin en büyük tehlike olduğunu vurgulayan Yılmaz, "O bakımından herkesin reform ajandasına geri dönmesi lazım. Dünyadaki rekabete ayak uydurmak istiyorsak, Türkiye bu yüzyılın parlak yıldızı olmayı istiyorsa reformlarına hız vermesi lazım, rakiplerinden de daha hızlı olması lazım." dedi.

 Türkiye’de hukukun üstünlüğüne yönelik ABD’lilerde kaygı olup olmadığı sorusunun yinelenmesi üzerine Yılmaz, yatırım ortamındaki en büyük şartın hukuk olduğunu ve bu konudaki eksiklikler giderilmezse yatırımın gelmeyeceği yönündeki düşüncesini her daim dile getirdiğini söyledi.

"TÜRKİYE KONUSUNDA BEKLENTİ HALA YÜKSEK"

 Geçtiğimiz 10 yıl süresince Türkiye’de başarılı bir ekonomik performansın olduğunu herkesin kabul ettiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu; "Burada Türkiye'nin ekonomik performansıyla ilgili beklenti hala yüksek. Ancak ekonomiyle ilgili altyapının, reformların eksik kaldığına veya onlardan geri dönüldüğüne ilişkin şüpheler doğuyor. 'Siz ne düşünüyorsunuz' diyorlar. Biz de 'Türkiye bunları aşacak, hızlı bir şekilde. Türkiye’nin reform ajandasına dönmesini bekliyoruz, bekleyin' mesajı verdik."

"ERDOĞAN’IN 1915 AÇIKLAMASI ÖNEMLİ"

TÜSİAD Başkanı Yılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olayları ile ilgili ‘taziye’ mesajının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Kongre üyeleriyle görüşmelerinde 1915 yılı olaylarının gündeme geldiğine dikkat çeken Yılmaz, “Bence meseleye insani boyut temelinde bir yaklaşım gösterildi. Bu çok önemli bir temel. Bu temel üzerinden doğru aklın üretilmesi lazım." dedi.

 TÜSİAD heyeti ABD ziyaretleri süresince Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Direktörü Tara Leweling, Türkiye Politikaları Direktörü Christina Bobrow ile görüştü.

 Bunun yanı sıra heyet ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns, Ekonomi, Çevre ve Enerji’den sorumlu Müsteşar Catherine Novelli’nin yanı sıra ABD Ticaret Temsilcisi ve TTIP Başmüzakerecisi Dan Mullaney, Temsilciler Meclisi’nde Türk Dostluk Grubu Eşbaşkanı Viginia Foxx ve Steven Cohen, Avrupa Alt Komisyonu Azınlık Lideri Bill Keating (TTIP Grubu Eşbaşkanı), ABD Merkez eski başkanı Ben Bernanke ile bir araya geldi.

 Heyet ayrıca iş dünyasından Business Roundtable Başkan Yardımcısı David Thomas, Businesseurope Başkanı Emma Marcegaglia ile birlikte düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü, Dışilişkiler Konseyi (CFR) ve Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Başkanı Adem Posen ile de görüştü.


 (CİHAN)