ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Özel sektörün gücü Türkiye'nin lokomotif gücüdür. Bunun farkındayız ve buna göre de siyasi, ekonomik olarak bütün alacağımız kararlarda bu işe dikkat ediyoruz." dedi.

Yıldırım, bir otelde düzenlenen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısına katıldı.

Konuşmasına "Mehmet Şimşek'e ne oldu? Tabii işin zor kısmını görünce herhalde gitti." espirisiyle başlayan Yıldırım, Şimşek'in Avrupa Birliği Ekonomi Zirvesi'ne katılmak için izin istediğini belirterek "Yanlış anlaşılma olmasın." dedi.

Kendisinden önce kürsüye gelen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik'in Türkiye'nin ekonomisi, gelecek vizyonu, Türkiye'nin baş etmek zorunda kaldığı iç ve dış sorunlarla ilgili kapsamlı değerlendirme yaptığını anımsatan Yıldırım, "Bu değerlendirmeleri not ettik. Tabii ki bir kısmı bizim de iştirak ettiğimiz konular, bir kısmı da herhalde bu toplantıdan sonra yapacağımız geniş kapsamlı istişarelerde açıklığa kavuşacak ve birbirimizi daha iyi anlamamıza vesile olacak konulardır." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin ekonomisini yakından ilgilendiren birkaç süreci birlikte yaşadığı bir dönemden geçtiğini belirterek, ülkenin neredeyse her gün yeni bir gündemle, sorunla karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.

Bilecik'in, "Hayatınızda başınıza gelenler yüzde 10, buna karşı nasıl davrandığınız ise yüzde 90'ı oluşturur." sözünü hatırlatan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bu, Türkiye için tersinden doğrudur. Türkiye'nin son 15 yılına baktığınız zaman başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Buna rağmen Türkiye bütün bu zorlukların üstesinden gelmeyi bilmiş, başarmıştır. Nasıl başardık? Birlikte başardık, devletle iş alemiyle sivil toplum örgütlerimizle toplumun bütün kesimleriyle ülkemize yönelen tehditlere, saldırılara göğüs gererek bu günlere geldik. Hepimiz biliyoruz Türkiye özel sektörün dinamiğiyle, gücüyle kalkınan, büyüyen bir ülke. Bugün kamu bir birim yatırım yapıyorsa özel sektör 8 birim yatırım yapıyor. Özel sektörün gücü Türkiye'nin lokomotif gücüdür. Bunun farkındayız ve buna göre de siyasi, ekonomik olarak bütün alacağımız kararlarda bu işe dikkat ediyoruz."

- "Hedefte Türkiye vardı"

Türkiye'nin 15 yıldır büyük bir mücadelenin içinden geçtiğini dile getiren Yıldırım, "Bir yandan ülkemizin hizmet açığını, kalkınma için kamunun yapması gereken işleri yaparken diğer yandan da ülkemizin demokrasisini geliştirmek ve gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak için gayret gösteriyoruz." dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin 2002 yılı ile 2017 yılı kıyaslaması yapıldığında milli gelir ve kişi başına düşen milli gelir açısından üç kat artışın yaşandığını belirterek, 2008'de yaşanan küresel krizin 1929 buhranına bir ölçüde benzeten yaklaşımları isabetli bulduğunu dile getirdi.

Küresel krizin bittiğinin, üzerinden 10 sene geçmesine rağmen hala söylenemeyeceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel krizde Türkiye, zamanlıca aldığı tedbirler sayesinde en asgari düzeyde etkilenen ülke olmuştur. Küresel krizde büyümesini artırmaya devam etmiş, üretime, istihdama katkı sağlayan ekonomisiyle dinamik şartlarda ayakta kalmasını bilmiştir. Hatırlayın 2013'e gelindiğinde Türkiye neredeyse faiz oranlarını yüzde 5'in altına indirmiştir, IMF'ye olan borcunu bitirmiş ve dünyanın en büyük projelerini hayata geçirecek noktaya gelmiştir. En büyük havalimanını ihale etmiş, en geniş köprüsünün yapımına başlamış tam o sırada Gezi olaylarıyla karşı karşıya kaldı. Gezi olayları sonrası tabii şartlar değişti, daha kısa bir süre sonra da 17-25 Aralık FETÖ'nün yargı kumpasıyla yüzleşmek zorunda kaldı.

Hızını alamayan bu alçak örgüt altın vuruşunu 15 Temmuz darbe girişiyle gerçekleştirmiş ancak Türk milleti gösterdiği kahramanlıkla Cumhurbaşkanımızın dirayeti sayesinde bu belayı da defetmesini bilmiştir. Hedefte Türkiye vardı. 15 Temmuz gibi bir olay başka ülkelerde yaşansa çok açık söyleyeyim 10 sene belini doğrultamaz. Düşünün millete karşı milletin tankını, topunu, silahını asker kılığına girmiş alçak FETÖ mensupları kullanıyor ve gözünü kırpmadan cumhuriyetin kurulduğu gazi Meclis'i bombalayabiliyor, sivil insanların üzerine ateş ediyor. Böylesine bir olay yaşadı Türkiye."

(Sürecek)