SİVİL Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) 1 Ocak 2014’te yürürlüğe girecek yönetmeliğine göre, hava araçlarına lazer tutanlara 10 bin lira; uçakta sigara içen, uyarılmasına rağmen yerine oturmayan, emniyet kemerini bağlamayan, baş üstü dolabını kapatmayan ve taşınabilir elektronik cihazları çalıştırmaya devam eden yolculara ise 1000 lira idari para cezası verilecek. SHGM Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik, yeni yılda yürürlüğe girecek. Yönetmeliğe göre, “kural tanımaz yolcu”, “uçağa binişten, uçak indikten sonra kapı açılmasına kadar olan sürede yolcu veya personelin düzenini veya güvenliğini tehlikeye atacak hareketlerde bulunan, uçaktaki malzemelere zarar veren, tehdit eden veya sivil havacılık alanında uygulanan mevzuat kurallarına ve mürettebatın uyarılarına uymayan kişi” olarak tanımlandı.

ŞİRKETE DE CEZA VAR

Düzenleme kapsamında, uçuş izni almadan havaalanlarına iniş yapan şirketlere, eksiklikleri kayıtlarına işlemeyen ve yetkisiz personelle bakım çıkış sertifikası veren bakım kuruluşlarına, yetkisiz öğretmen kullanan uçuş eğitim organizasyonlarına 10 bin lira ceza uygulanacak. Mevzuata ve onaylı uçuş işletme el kitapları limitlerine aykırı alkol kullanan uçuş personeline/eğitmene de 5 bin lira ceza verilecek.

Üç kişi tutanak düzenleyecek

KURAL tanımaz yolcu, belirlenen ihlallerden birini uyarıya rağmen sürdürmeye devam ederse ihlale ait tutanak, uçağın kaptanıyla uçağın iki kabin memuru olmak üzere üç kişinin tutacağı bir tutanakla tespit edilecek. Bu tutanakta ilgili kişinin adı soyadı, Türk vatandaşı ise T.C. kimlik numarası ve tespit edilebiliyorsa adres bilgileri yer alacak. Yabancı uyruklu yolcuların ise adı, soyadı ve pasaport numarası ile tespit edilebiliyor ise adres bilgileri yer alacak. Kural tanımaz yolcu ile ilgili uygulanan cezalara itirazlarda ispat sorumluluğu ilgili havayoluna ait olacak ve aynı gerçek veya tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen aynı veya farklı ihlallerin her biri ayrı ayrı belirtilmek suretiyle birden fazla idari para cezası verilebilecek.