Halk otobüslerinden 65 yaş ve üzeri kişilerin ücretsiz yararlanmasını sağlayan kanun, 4 Mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Burdur Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Acar, 6495 sayılı kanunun 88’inci maddesinin iptali için hem şahıs hem de Halk Otobüsleri Kooperatifi adına dava açtığını belirtti. Yasanın yürürlüğe girdiği 4 Mart’tan bu yana sürekli vatandaşlarla sorun yaşadıklarını dile getiren Acar, "Ücretsiz binişler çok fazla arttı. Bundan dolayı bazı iller zam kararı aldı" dedi.

Emekli maaşı alan, kira geliri olan yaşlıların ulaşımdan ücretsiz yararlanmasının doğru olmadığını savunan Acar, "Yüzde 38 verginin yanı sıra SGK, araç bakımı, ve mazot masrafımız var.  Bunların tamamını kendisi karşılayan bir esnaf grubu, hangi vicdanla ücretsiz binişlerle mağdur edilir? Köyde, kırsal kesimde halk otobüsü olmayan yerdeki yaşlılar bu ülkenin vatandaşı değil mi?" diye konuştu.

İKİ AYRI DAVA

2005 yılında yapılan düzenlemeyle halk otobüslerinde engelli rampasının zorunlu hale getirildiğini de hatırlatan Acar, "Bunun bize maliyeti 20 bin TL. Ücretsiz taşıma yaptırılan esnafa böyle bir mali yük bindiriliyor" dedi. Ücretsiz seyahat hakkının iptali için dava açtıklarını vurgulayan Mustafa Acar, "Hem Anayasa Mahkemesi’ne hem de Danıştay’a dava açtık ve sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.  Acar, yasanın iptali için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun da dava açtığını vurguladı.