Dinçer GÖKÇE

Bisküvi ve çikolata alanında Türkiye’nin iki devi konumunda olan Ülker ve Eti arasında ilginç bir davanın görüldüğü oraya çıktı.

TESCİLLİ MARKAMIZ
Ülker’i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding 2004’te Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne gitti. Dava başvurusunun özetinde Eti’nin de kullanmaya başladığı ‘Napoliten’ isminin kendi tescilli markaları olduğu anlatıldı.

Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) 1990-96 arasında yapılan başvuru sonrası Napoliten markasının tescil edildiği, tescil numaralarının da 115558, 179775 ve
178529 olduğu belgelendi. Eti tarafının kullandığı “Eti Çikolata Keyfi Napoliten Sütlü Çikolata” isimli üründeki 'Napoliten' ibaresinin çıkarılması talep edildi.

Taraflar karşılıklı belge ve argümanlarını sundu. Dava devam ederken, Ülker tarafı Saray Bisküvi ve Gıda Sanayi A.Ş. için de benzeri bir dava açtı. Saray’ın da “Saray Napoliten Sütlü Çikolata” isimli bir ürünün olduğu bu üründeki ‘Napoliten’ isminin de çıkarılması istendi.

NAPOLİTEN ÜRÜNLERİNİ TOPLATIN
Mahkeme, iki ayrı dosyayı benzer içerikte oldukları için birleştirdi. Ve onlarca klasörden oluşan dava dosyası ile ilgili kararını 16 Ocak 2009’da, taraf vekillerinin olduğu duruşmada açıkladı.

Kararda özetle şöyle denildi: ‘Eti tarafından üretilen ve satışa sunulan Eti Çikolata Keyfi Napoliten Sütlü Çikolata ürünün satışı önlensin. Ticari amaçla bulundukları yerlerden toplatılsın. Toplatılan ürünlerin üzerindeki Napoliten yazısı silinsin. Silme işlemi yapıldıktan sonra, istek halinde, davalıya iade edilsin. Napoliten ibaresi taşıyan etiket, ticari evrak ve basılı evraklardaki Napoliten ibaresi silinsin, silme işlemi mümkün olamıyorsa imha edilsin.”

‘NAPOLİTEN İBARELİ ÜRÜNÜMÜZ YOK’ 
Konu ile ilgili Eti’den yapılan açıklamada Napoliten ibaresinin ilgili üründe çok kısa bir süre kullanıldığına işaret edilerek şöyle denildi: “Eti Çikolata Sütlü ibareli ürünümüz ile ilk üretime başlandığında, Napoliten ibaresi çok kısa bir dönem kullanılmış ve fakat dava açıldıktan ve daha ilk duruşması dahi yapılmadan iyi niyetli bir şekilde derhal Napoliten ibaresi kaldırılmış ve ürünümüz 2004 yılında Eti Çikolata Sütlü Mini ibaresi ile piyasaya sürülmüştür.

Mahkemenin kararı öncelikle bizi tazminat yönünden yükümlülüğe sokacak ve maddi olarak etkileyecek bir karar değildir. Napoliten ibareli hiçbir üretimimiz ve satışımız bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, piyasada şuan mevcut bu ürünlerimizin karara istinaden toplatılması ve imhası kesinlikle söz konusu değildir. Napoliten ibareli hiçbir ürünümüz bulunmadığı için anılan kararın Eti’ye hiçbir yaptırımı olmayacaktır.”


KARAR KESİNLEŞTİ
Aynı karar Saray Bisküvi için de verildi. Mahkemenin kararı davalılarca Yargıtay’a taşındı. Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onadı. Böylece anılan yerel mahkeme kararı kesinleşmiş oldu. Geçtiğimiz günlerde Yargıtay'dan gelen onama kararı Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nce ilan edildi.

Bu arada, Eti tarafının benzer sebeple Ülker’e karşı açtığı bir karşı davanın da olduğu ancak söz konusu davanın sürdüğü ifade edildi.




Mahkeme onaması yapılan kararı ilan etti.