Emre BAYLAN

ANTALYA - Antalya’da Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu’nun üst düzey yöneticileriyle gerçekleştirilen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Müdür Hasan Albayrak, kurumun son 8 yıl içinde büyük değişim yaşadığını söyledi. 2004 yılında çıkan 5102 sayılı yasayla artık ’sosyal devlet’ anlayışından faydalanmayan öğrenci kalmadığını belirten Albayrak, "Geçmiş yıllarda çok az sayıda öğrenciye burs ve öğrenim kredisi verilirken sanki ’Ben mağdurum. Devlet bana bakmıyor’ imajı vardı. Biz 5102 sayılı yasayla bunu değiştirdik. Devletten öğrenci istediği zaman ya burs ya da öğrenim kredisi alıyor. Kesinlikle birini alıyor. Fakir de olsa zengin de olma mutlaka birini alıyor" diye konuştu.

HERKESE BİR MASA
Kurumun bu yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da yönlendirmesiyle 150 bin yeni öğrenciye burs vererek rekor kırdığını belirten Albayrak, burs olanaklarının genişletilmesinin haricinde yurtlarda müthiş bir değişime gittiklerini dile getirdi. Son 8 yılda gerçekleştirilen bütün yurt projelerinin 1 ve 3 kişilik odalardan oluştuğunu dile getiren Albayrak, şunları söyledi:

"Eski yurtlarda, 6- 8 kişilik odalar var ama onlarda yenilenmeye gidiyoruz. 70 binin üzerinde kapasite yenilemeye gittik. Kalabalık odaları ortadan kaldırdık ve onun içinde 11 bin civarında öğrenci kapasitemizde düşüş meydana geldi. Biz başladığımız zaman yurtlarımızda 187 bin civarında öğrenci varken bugün 248 bin 750’ye çıktık. İnşallah önümüzdeki yıllarda 260- 270 binleri bulacağız. Ama bizim anlayışımız şu, bizim çocuklarımızın kalamayacağı bir yurtta başka vatandaşlarımızın çocuklarının kalmasını asla arzu etmiyoruz. Odalarda buzdolabı televizyon ve her öğrencinin bir masası olacak."

BİR MEKTUP HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, bir soru üzerine öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödenmesinde çok başarılı olduklarını açıkladı. Albayrak, 7 yıl önce geri ödemeleri yapmayan kişilere tek tek mektup yazdıklarını anlatarak, "O mektupta biz dedik ki ’Öğrenciyken devletten öğrenim kredi aldınız, mezun oldunuz. Şimdi kamu ya da özel bir şirkette çalışıyorsunuz. Öğrenim kredi borcunuzu ödeyiniz ki bir evladımıza daha burs imkanına sahip olsun.’ Vatandaşımıza teşekkür ediyorum, hakikaten ilgi duydular" dedi. 2010 yılında geri ödeme miktarının 600 milyon TL’yi geçtiğini belirten Albayrak, o mektuptan sonra gerçekleşen geri ödeme miktarının ise 2.5 milyar TL’yi geçtiğini kaydetti.

ANA PARAYA AF YOK
Albayrak, üniversite hayatında kullandığı öğrenim ve katkı kredisi nedeniyle yüksek enflasyon nedeniyle mağdur olan bir kesimin de bulunduğunu dile getirdi. Hasan Albayrak, "Mesela 500 TL kredi alıp, maalesef Amme Alacakları Yasası’na takılıp bir anda borçları 10 katına, 20 katına çıkanlar var, onlarla ilgili geçen sene bir düzenleme yaptık. Şimdi torba kanunda onlarla ilgili bir madde var. Gecikme zamlarının büyük kısmı silinecek. Onlar da rahatlayacak" diye konuştu.

Kanun nedeniyle aylık yüzde 12’lere çıkan gecikme faizlerinin uygulandığını belirten Albayrak, affın ana borcu kapsamadığını söyledi. Kredilerin geri ödenmesinde kurumun da geçmiş yıllara ait ihmali bulunduğunu dile getiren Albayrak, "Böyle olunca vatandaşta da ’Devlet aramıyor beni, niye arayım’ şeklinde bir görüş hakim oluyor" dedi.

YÜZDE 450 ARTIŞ
Genel Müdür Albayrak, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun bu yıl 3 milyar 368 milyon TL’lik bütçesinin 2 milyar 800 milyon TL’sinin öğrenim ve katkı kredisi olarak verileceğini belirtti. Göreve başladıkları zaman 45 TL olan aylık katkı kredisinin şimdi 240 TL’ye çıktığını belirten Albayrak, şöyle dedi:

"2002 yılında beslenme katkısı öğrenci başına 50 kuruşken 5 TL’ye çıkmıştır. Belki öğrencinin istediği gibi değil, ama kimseye muhtaç olmadan yurtta kalıyorsa, öğrenim kredisini burs alıyorsa rahatlıkla hayatını devam ettiriyor. Geçmiş yıllarda böyle bir şey olduğunu bana söyleseniz, ben de inanamazdım. Öğrenci çok mağdurdu. Daha çok verilmesi lazım ama son 8 yılda burs ve öğrenim kredisi yüzde 450 arttı. Bu çok önemli bir gelişme. Bizler Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak istiyoruz." (aa)