Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılında 81 ilde faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG istasyonlarının tümünde yapılan çapraz denetimlerde, aykırı bulunan akaryakıt ve LPG sayaçları için 990 bin 807 lira para cezası uygulandığını bildirdi.

Bakan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlığın tüketiciyi korumak, haksız kazancı ve rekabeti önlemek, akaryakıt kaçakçılığından doğan vergi kaybını engellemek amacıyla, yurt içinde akaryakıt ve LPG piyasasında gerçekleştirdiği denetimlerle çok önemli görevler üstlendiğini söyledi.

Işık, bu kapsamda akaryakıt ve LPG oto gaz istasyonlarının lisanslı faaliyette bulunup bulunmadığının, istasyonlarda satılan akaryakıtların kaçak olup olmadığının tespiti için ulusal marker denetimlerinin yapıldığını ifade etti.

"Bazı sayaçlar eksik akaryakıt veya LPG veriyor"

Sayaçların ölçüm sonuçlarına etki edebilecek ayar yerlerinin mühürlenerek, emniyet altına alınması gerektiğine dikkati çeken Işık, bazı sayaç kullanıcılarının, emniyet kısımlarına yasal olmayan müdahalelerle ölçüm sonuçlarını etkileyerek, araçlara eksik akaryakıt veya LPG vererek haksız menfaat elde etme yoluna gittiklerini tespit ettiklerini belirtti. Işık, bu nedenle denetimlerde öncelikle sayaçların damga kontrollerinin yapıldığını, eğer damgalarına müdahale edilmemişse miktar kontrolü yapılarak, sayacın doğru çalışıp çalışmadığına bakıldığını anlattı.

Işık, 2014 yılında, 81 ilde faaliyet gösteren akaryakıt ve LPG istasyonlarının tümünde yapılan çapraz denetimlerde Türkiye'deki 12 bin 636 lisanlı akaryakıt istasyonu, akaryakıt istasyonlardaki 190 bin 708 akaryakıt sayacı, 10 bin 390 lisanlı LPG oto gaz istasyonu, LPG oto gaz istasyonlarındaki 25 bin 144 LPG sayacının tamamının denetlendiğini kaydetti.

Denetim sonuçları hakkında bilgi veren Işık, şöyle konuştu:

"2014 yılında petrol ve LPG piyasasında gerçekleştirilen denetimlerde, aykırı bulunan akaryakıt ve LPG sayaçlarına 990 bin 807 lira para cezası uygulandı. Denetimlerde; 568 sayacın eksik ürün verdiği, 1960 sayacın periyodik muayenelerinin yapılmadığı veya bakanlığımızdan izinsiz olarak ayar yerlerine müdahale edildiği, yapılan ulusal marker denetimlerinde 15 akaryakıt istasyonunda yasal düzenlemeye aykırı akaryakıt satışı yapıldığı, 448 LPG otogaz istasyonunda sorumlu müdür olmadığı, 34 LPG sayacının, ATC sistemi (LPG'nin hava sıcaklığından etkilenmeksizin, 15 derece sıcaklıktaki hacminde verilmesini sağlayan sistem) bulunmaksızın satış yaptığı, 3 LPG otogaz istasyonunda kaçak tüp dolumuna yarayan aparat bulunduğu, 8 akaryakıt istasyonunda otomasyon sisteminin olmadığı veya sisteme müdahale edildiği ve 1 LPG otogaz istasyonunun lisanssız faaliyette bulunduğu tespit edildi ve gerekli yasal işlemler yapıldı." 

Işık, denetimlerde 91 akaryakıt ve LPG numunesi taşıma aracı ile 89 akaryakıt ve LPG sayaçları muayene aracıyla kullanıldığını, 626 petrol ve LPG piyasası denetçisinin ve 286 ölçü ve ayar hizmeti yürüten personelin görev aldığını kaydetti. Işık, ayrıca denetimlere İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü personelinin de katıldığını da dile getirdi.