Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birçok ilde hayata geçirdiği Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'a (kentsel dönüşüm) ilişkin Antalya'da belediyelerin suskunluğu devam ederken, vatandaş harekete geçti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yapılan başvurularla binalarının risk durumlarını ölçtüren vatandaşlar, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamındaki haklardan yararlanmak için yıkılıp yeniden yapılmasını talep etti.

BELEDİYELERDEN TALEP YOK

Antalya'da Kentsel Dönüşüm Projesi'ne yönelik belediyelerden talep gelmediğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yaşar Güvenç, bu konuda belediyeler, özel idare gibi ilgili kurumlar ve il genelindeki tüm muhtarların katılımıyla yasanın içeriği hakkında iki kez bilgilendirme toplantısı yaptıklarını anlattı.

KENTİN YÜZDE 30'U RİSKLİ

Antalya'daki bina stoğuna ilişkin yaptıkları çalışmaları da aktaran Yaşar Güvenç, 643 bini kayıtlı, tespit edilmeyenlerle birlikte 700 bini bulduğunu, bunların yüzde 30'undan fazlasının da riskli olduğunu kaydetti. Güvenç, geçmişteki beton kalitesizliği, yapı malzemeleri ve işçilik standartlarının düşüklüğünün yanı sıra, dördüncü deprem bölgesindeki Antalya'nın ikinci derecede deprem bölgesine dönüştürülmesi gibi etkenleri, buna gerekçe gösterdi.

ANTALYA İÇİN KAÇINILMAZ

Kentsel dönüşümün Antalya için kaçınılmaz ve en acil uygulanması gereken sorunların başında geldiğine işaret eden Güvenç, Antalya'da bugüne kadar 26 bina sahibinin bizzat yasanın verdiği haklardan yararlanarak, yıkıp yeniden yapmak veya güçlendirmek için başvurduğunu söyledi.

DÖRT BİNADA DÖNÜŞÜM BAŞLADI

Başvurular ise ağırlıklı Manavgat ve Alanya olmak üzere Kumluca, Muratpaşa, Serik ve Kepez ilçelerinden 1'er binaya ait. Bu binaların 4'ü yıkılarak yeni inşaata başlanıldı. Diğer başvurular için de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince inceleme ve rapor çalışmaları sürdürülüyor.