Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, her il için ayrı ücret belirleneceğini bildirdi. Apaydın, “Bu süre zarfında da 65 yaş üstü vatandaşlarımız ücretsiz taşınacak. Bunda herhangi bir şüphe olmasın” dedi.   

Apaydın Hürriyet’e şunları söyledi: “7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın özel halk otobüsleri tarafından taşınmasına ilişkin gelir desteğinin usul ve esasları en geç 7 Ekim’e kadar belirlenecek.   

Ancak, işletmelere yapılacak ödeme, kanunun çıktığı tarihten itibaren yapılacak. 65 yaş üstü vatandaşlarımızı yaklaşık üç yıldır ücretsiz taşıyorduk. Devlet desteği bizim için önemli olacak. İlk olarak ücret belirlenecek. Bu ücret her il için ayrı olacak. Çünkü İstanbul’da taşıma örneğin bir lira ise Kars’ta daha düşük. Maliye Bakanlığı belirlenen miktarı belediyelere, belediyeler de otobüsçü esnafına ödeyecek. Bu da otobüsçü esnafının yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldırmış olacak. Bir sonraki toplantı için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan tarih bekliyoruz. Toplantı sonrasında durumun netleşmesini umuyoruz.” 
  
Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği’nden (TÖHOB) yapılan açıklama ise “Aylık gelir desteği ödemesi ile ilgili rakamın belirlenmesine dönük çalışmalar, Maliye Bakanlığı bünyesinde sürdürülüyor. Ayrıca ücretsiz yolcuların halk otobüsleri tarafından taşınması, 6637 sayılı kanun maddesi gereğince yapılıyor. Bu nedenle Özel halk otobüslerinin ücretsiz yolcuları taşımayacağı yönündeki bilgiler de gerçeği yansıtmıyor” denildi.   



Meltem ÖZGENÇ / Hürriyet