Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" yani vergi affı düzenlemesi bu hafta Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 90 milyar, sosyal güvenlik primleri olarak da yaklaşık 72 milyar olmak üzere toplam 162 milyar liralık borcun vatandaşın lehine yeniden yapılandırılacağını ifade etmişti.

Vergi dairelerinde kayıtlı olan 90 milyar lira tutarında vergi borcu yeniden düzenleme kapsamına girecek. Yeni düzenlemeden yaklaşık 4,5-5 milyon kişi yararlanacak. Vergi affı düzenlemesi geçmişe yönelik tüm borçları kapsayarak, kısıtlama getirmeyecek.

VERGİ BORCU DÜZENLEMESİNİN ÖNEMLİ NOKTALARI

* Düzenleme 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçları kapsayacak

(2016 yılına ilişkin olarak 30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk eden vergilerin de bu kapsama girdiğini hatırlatmakta fayda var. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemesi bu kapsama girmiyor)

* Vergi ve prim borçlarında indirim yapılmayacak

* Borçlara uygulanan gecikme zammı silinecek ve yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek

* İndirimle belirlenen yeni borca 18 ay taksit imkanı verilecek

* Borcunu peşin ödeyene 'faiz ve gecikme zammı'nın yüzde 50'si oranında ilave bir indirim daha yapılacak

* İtilaflı vergi ve sigorta borçları yeniden yapılandırılacak

* Devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak belli oranda bildirimde bulunulur ve bu ödemeler yapılırsa vergi ödemeleri de süratle tamamlanır

* Stok affı getirilecek

* Gecikme zammı silinecek, kalan tutara yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek

(Böylelikle 100 TL'lik bir borcun gecikme cezasında yüzde 45 oranında indirim sağlanacak)

* İndirimle belirlenen yeni borca 18 ay taksit imkanı sağlanacak

* Borcunu peşin ödeyenlere ise ilave bir indirim daha sağlanacak

* Başta emlak vergisi olmak üzere belediyeler tarafından tahsil edilen vergiler ve hizmet bedelleri de yeniden yapılandırma kapsamına giriyor

* Vergi ve prim borcu peşin ödenirse faiz ve gecikme zammının yüzde 50'si alınmayacak

(100 TL tutarında vergi ve 70 TL gecikme faizi olarak düşünüldüğünde 170 TL tutarında alacağı takip edilen bir vatandaşın, yeniden yapılandırmaya başvurduğu takdirde 70 TL'lik gecikme faizi yeni düzenleme ile yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmeyen dönemlerinde gerçekleşmiş olan Yİ-ÜFE oranı kullanılacak. Bu sayede 70 TL tutarındaki gecikme zammı 40 TL'ye kadar düşecek. Peşin ödemede ise yüzde 50'lik kısmı alınmayacak yani 40 TL'lik gecikme zammı 20 TL olarak uygulanacak ve 140 TL'lik tutar 120 TL'ye gerileyecek.)

* Düzenleme ile işletmelerin kasa ve ortaklardan alacaklarına ilişkin düzenlemeye gidilecek

* İşletmede olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizatın kayıt altına alınması sağlanacak

* Kasa mevcutları düzeltilecek.

* Gelir ve kurumlar vergisi ile KDV mükelleflerinin geçmiş 5 yıla ilişkin olarak daha önce beyan ettikleri tutarları belli oranlarda artırmaları halinde Maliye Bakanlığı'nın geçmişe dönük herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak.

VERGİ BORCU TAKSİTLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Yapılandırma başvurularında 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme seçeneği sunuluyor. 6 taksit için 1,08, 9 taksit için 1,12, 12 taksit için 1,16 ve 18 taksit için 1,24'lük katsayılı ile çarpılarak çıkan tutar taksit sayısına bölünüyor. Taksitler birer ay atlayarak ödeniyor.

TAKSİTLER AKSARSA NE OLUR?

Taksitle ekleme seçilmesi durumunda ilk taksit ödemesi ve ikinci taksit ödemesinin zamanında eklenmesi çok kritik. Bunlar zamanında eklenmez ya da kalan taksitlerin bir takvim yılında 2'den fazla taksit süresinde eksik ödenirse ya da ödenmezse yeniden yapılandırma hakkı kaybedilir. İlk 2 taksit dışında, taksitlerin bir takvim yılında 2 ya da daha az aksatılması durumunda eklenmeyen ya da eksik eklenen taksitlerin gecikme zammı oranları hesaplanandan geç ödeme faizi ile birlikte son taksit sürecini izleyen ayın sonuna kadar eklenmesi durumunda yapılandırma hakkı yine kaybolur.

VERGİ YAPILANDIRMASI SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi de bu hafta Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacak. Bu durumda bu ay içinde kabul edilirse ve yürürlüğe girerse 30 Hazıran 2016 tarihinden önceki dönemler ile alakalı olarak bulunan borçların Ekim ayı sonuna kadar vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumu dairelerine müracaat edilerek vergi borçlarına yönelik Kasım ayından itibaren, prim borçlarına yönelik ise Aralık ayından itibaren taksitli ya da peşin olarak ödeme yapılabilecek.


Kübra Genç/HaberTürk