Maliye Bakanlığı bünyesinde denetim hizmeti veren görevliler tek çatı altında toplanıyor. Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelirler Kontrolörü ve  Vergi Denetmeni kadroları ve bağlı oldukları kurul ve başkanlıklar kaldırılarak bütün bu görevleri yürütenler  Vergi Müfettişi unvanını alacak.

Vergi  Denetim Kurulu Başkanlığının Kurulması Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Maliye Bakanlığında hizmet birimi olarak  Vergi  Denetim Kurulu Başkanlığının kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması; 6 Nisan 2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu’nca 7 Temmuz 2011 tarihinde kararlaştırıldı.

Maliye Bakanlığının görevleri arasına “ Vergi incelemesi ve denetimine ilişkin temel politika ve stratejileri belirlemek ve uygulanmasını sağlamak” eklendi. Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi, Gelirler Kontrolörü ve  Vergi Denetmeni kadroları ve bağlı oldukları kurul ve başkanlıklar kaldırılarak bütün bu görevleri yürütenler  Vergi Müfettişi unvanını alacak.

Kurula verilen görevlerin yerine getirilmesinde, uzmanlaşma ve iş bölümünün sağlanması amacıyla uygun görülen yerlerde Bakan onayı ile doğrudan Başkanlığa bağlı olmak üzere şu grup başkanlıkları kurulabilecek:

“-Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı.
-Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı.
-Organize  Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı.
-Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı.”
Ayrıca grup başkanlıkları, uygun görülen yerlerde ihtiyaca göre birden fazla sayıda kurulabilecek.
 Vergi  Denetim Kurulu Başkanı, atama tarihi itibarıyla Devlet memuriyetinde bulunan, kamudaki hizmet süresi toplamı 12 yılı aşan ve bu sürenin en az 10 yılında  Vergi Müfettişi olarak görev yapmış olanlar arasından atanacak. Başkan,  Vergi Müfettişi sıfat ve yetkilerini haiz olacak.
Görevlerin yürütülmesinde Başkana yardımcı olmak üzere 4 Başkan Yardımcısı atanabilecek. Grup Başkanları, görevlendirme tarihi itibarıyla  Vergi Müfettişi kadrosunda bulunan, kamudaki hizmet süresi toplamı 10 yılı aşan ve bu sürenin en az 8 yılında  Vergi Müfettişi olarak görev yapmış olanlar arasından görevlendirilecek.

Vergi Müfettişleri, en az 4 yıllık yükseköğretim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yükseköğretim kurumlarından mezun olup, sınavın yapıldığı tarih itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olan ve yapılacak özel yarışma sınavını kazananlar arasından, Bakan onayı ile mesleğe  Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak atanacak.


YAPILAMAYACAK İŞLER
 Vergi incelemesine yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle, görevden ayrılış tarihi itibarıyla son 3 yıl içinde nezdinde inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamayacak. 1 Haziran 1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında sözleşme düzenleyemeyecekler. Bu yasağa uymayanlar hakkında 2 Ekim 1981 tarihli ve 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.


GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GELİRLER KONTROLÖRLERİ BAŞKANI KADROLARINDA BULUNANLARIN GÖREVİ SONA ERECEK
Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı ve Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı ile Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri Başkanı kadrolarında bulunanların görevi bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erecek.


İhdas edilen Bakanlık Müşaviri kadroları, boşalmaları halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.

Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte Maliye Başmüfettişi, Baş Hesap Uzmanı ve Gelirler Başkontrolörü kadrolarında bulunanlar  Vergi Başmüfettişi kadrolarına; Maliye Müfettişi, Hesap Uzmanı ve Gelirler Kontrolörü ile  Vergi Denetmeni kadrolarında bulunanlar  Vergi Müfettişi kadrolarına; Maliye Müfettiş Yardımcısı, Hesap Uzman Yardımcısı ve Stajyer Gelirler Kontrolörü ile  Vergi Denetmen Yardımcısı kadrolarında bulunanlar  Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılacak.

Vergi  Denetim Kurulu Başkanlığının 2011 mali yılı harcamaları, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa istinaden Bakanlık tarafından yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar kaldırılan Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlıklarının 2011 yılı bütçelerinde yer alan ödeneklerden karşılanacak. Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan  Vergi  Denetim Kurulu Başkanlığı teşkilatlanıncaya kadar, bu Kanun Hükmünde Kararname ile Gelirler Başkontrolörü, Gelirler Kontrolörü, Stajyer Gelirler Kontrolörü ile  Vergi Denetmen ve Yardımcısı iken  Vergi Müfettişliğine atananlara yapılacak her türlü ödemeler ile bunların görev yaptıkları birimlerin diğer her türlü harcamaları Gelir İdaresi Başkanlığının 2011 yılı bütçesinde yer alan ödeneklerden karşılanacak.



gazeteport