Maliye Bakanlığı'nın ''Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'' Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Buna göre, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme neticesinde tanzim edecekleri raporlarda vergi kanunlarıyla ilgili kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ ve sirkülere aykırı hususlara yer veremeyecekler, dolayısıyla da bu düzenlemelere aykırı olarak tarhiyat (vergi alacağının kanunda öngörülen matrah yani oluşan net vergilendirilecek miktar üzerinden belirtilen oranlara göre hesaplanması) öneremeyecekler.
 
Ancak, bu raporların intikal ettirildiği Merkezi Rapor Değerlendirme Komisyonu ile diğer rapor değerlendirme komisyonları, raporları değerlendirirken ilgili mevzuatta belirtilenlere ek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilmiş olan özelgelere uygunluk kıstasını da uygulayacaklar.
 
Rapor değerlendirme komisyonları, raporları özelgelere uygunluk yönünden değerlendirirken, eleştiri konusu yapılan konuyla ilgili olan ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilmiş özelgeleri dikkate alacak ve varsa adına rapor düzenlenen mükellefe verilmiş özelge ile sınırlı kalmayacak.
 
Raporda, özelgede yer alan görüş aksine bir tenkit varsa rapor olumsuz değerlendirmeye konu edilecek ve ilgili yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılacak.
 
Olumsuz değerlendirmenin yapılabilmesi için özelgede yer alan görüşün tam olarak raporda tenkit edilen konuyla ilgili olması diğer bir ifadeyle verilen izahatın aynı durumda olan tüm mükellefler bakımından uygulanabilir olması gerekecek.
 
Tebliğde, rapor değerlendirme komisyonunun dikkate alacağı özelgenin ilgili konuda Gelir İdaresi Başkanlığı'nca verilmiş en güncel özelge olması gerektiği de belirtildi



AA