Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eski Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbay, yeni çıkan ve torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasada, mükelleflerin vergi levhası asma zorunluluğunun kalktığını söyledi.

Hüseyin Özbay, 25.2.2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasa, SGK ve vergi mükellefleri açısından işleri kolaylaştırıcı ve gözden kaçan iki hususa değinmenin yerinde olacağını belirtti.

Hüseyin Özbay, "6111 sayılı kanunla yapılan değişiklik öncesinde, işverenler sigortalıların prime esas kazanç tutarları ile prim ödeme gün sayılarının yer aldığı 'Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin kurumca onaylanan bir nüshasını, kuruma verilmesi gereken sürenin son gününü izleyen günden, müteakip prim belgesinin verilmesi gereken sürenin son gününe kadar iş yerinde sigortalıların görebileceği bir yere asmak zorundaydı. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işveren için de aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası kesilmesi öngörülmüştü. (2011 yılı ilk atlı ay için asgari ücret 796*2=1592 TL idi) dedi.

6111 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, 'Aylık Prim ve Hizmet Belgesi'nin iş yerine asılma zorunluluğu, buna bağlı olarak bu zorunluluğun yerine getirilmemesine ilişkin idari para cezası yaptırımı, 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren kaldırıldığına dikkat çeken Özbay, "Böylece işverenler de lüzumsuz olan bir yükümlülükten kurtulmuş oldu. TBMM'de görüşülen "torba" kanunun 4. bölümünün 85. maddesindeki, iş yerlerinde vergi levhalarının kolayca görülebilen yerlere asılması mecburiyeti kaldırıldı." diye konuştu.

Hüseyin Özbay, yeni yasadaki değişiklikleri şöyle aktardı: "Gizli oturum kapsamında yapılan değişiklikte, 4.1.1961 tarih ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesinin 5. fıkrasındaki 'levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar.' ibaresi, 'Levhayı almak zorundadırlar.' şeklinde değiştirildi. İşverenleri rahatlatacak uygulamanın, zaman içerisinde bir anlamı kalmayan mevzuatların kaldırılması gerekmekteydi, uygulamada karşılığı kalmayan ve bir anlam ifade etmeyen yukarıda belirttiğim iki zorunluluk da kaldırılmış oldu." - GAZİANTEP (Cihan Haber Ajansı)