Doktor, avukat gibi bol kazançlı serbest meslek sahiplerini vergilerini tam ödemeye bir türlü ikna edemeyen Maliye Bakanlığı, çareyi 'zehir hafiye' yazılımında buldu. Maliye, 'İhbar Takip Yazılımı' ile vergi kaçakçılığı ile ilgili ihbarları daha hızlı değerlendirerek şüpheli mükelleflere anında şok baskınlar yapacak. Bu yazılım sistemi ile Türkiye'nin sektörel vergi kaçağı haritası da çıkarılacak.

KAÇAK HARİTASI ÇIKARILIYOR
Maliye Bakanlığı, vergi kaçağının önüne geçebilmek için köklü adımlar atmaya hazırlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2011 Performans Programı'na göre öncelikli olarak vergi kaçağının yüksek olduğu sektörler belirlenerek harita oluşturulacak. Vergi kayıp ve kaçağının sektörel analizi ve raporlanması çalışmaları bu yıl tamamlanacak. Bu veriler ışığında kaçağın yüksek olduğu sektörlere yönelik denetimler sıklaştırılacak. Kaçağın en yoğun olduğu alanlardan biri olan sigara ve alkol sektörüne yönelik denetimler de artırılacak. Bu konuda, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'yla da işbirliği yapılacak. Programda, "Vergi kayıp, kaçağının yoğun olduğu sektörler belirlenerek sebepleri tespit edilerek gerekli önlemler alınarak haksız rekabetin önüne geçilecek" deniliyor.

Anında haciz yapılacak
Vergilerin zamanında ödenmesi için Borç Takip Sistemi kurulacak. Gelir İdaresi vergi borçları için bankalarda hemen elektronik haciz işleminde bulunacak. Trafik şube ve bürolarına da elektronik ortamda haciz bildirisi gönderilecek. Bazı ödeme işlemlerinde vergi borcu bulunmaması şartı getirilecek.

Profil çıkarılacak
Maliye, daha kaliteli hizmet vermek, bürokrasiyi ve uyum maliyetlerini azaltmak, gönüllü uyumu teşvik için mükellef profili çıkaracak. Elektronik ortamda verilen hizmetler artırılacak. Sunulan hizmetler ile ilgili mükelleflerin öneri ve görüşlerinin alınması için iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacak. Böylece farklı mükellef profilleri için farklı çözümler üretilecek.





Sabah