Maliye Bakanı Naci Ağbal "İnşallah yakında vergisini süresinde ödeyen, vergi denetimlerinde herhangi bir sorun çıkmayan  mükelleflerimize dönük bir düzenleme yapacağız. Ödüllendirme olacak." dedi.

Ağbal, Ankara Sanayi Odasının (ASO) ağustos ayı meclis toplantısına  katıldı.

Burada ASO üyelerin sorularını da yanıtlayan Ağbal, yeni teşvik  sisteminin mevcut firmalara haksız rekabet oluşturma riskinin bulunduğunu, bu  sistemin az sayıda, özellikle yurt içinde üretilmesi stratejik öneme haiz ürünler  bakımından ya da Türkiye'nin global rekabetçiliğini artırmada çok önemli etkiye  sahip yatırımlarda kullanılması gerektiğini ifade etti.

Navlun desteği konusunda bir çalışmalarının olduğunu anlatan Ağbal,  yurt içi parkurdaki taşımalarda ÖTV iadesi konusunun herhangi bir kötüye kullanım  olmaması için incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Ağbal, akaryakıt üzerindeki ÖTV'nin önemli bir gelir kaynağı olduğunun  altını çizerek, ihracatın üzerindeki maliyetlerin aşağıya çekilmesi gerektiğini,  bunlardan birinin de taşımacılık maliyeti olduğunu, bunun üzerine çalışmak  gerektiğini söyledi.

Uluslararası ihalelerle ilgili düzenlemelerde revizyon yapacaklarını  ifade eden Ağbal, uzlaşma komisyonları konusunda da "İnşallah yakında vergisini  süresinde ödeyen, vergi denetimlerinde herhangi bir sorun çıkmayan  mükelleflerimize dönük bir düzenleme yapacağız. Ödüllendirme olacak. İki uygulama  yaptık. Bir işveren primleri süresinde ödediğinde 5 puan indirim alıyor ama  diğeri alamıyor. Gelir ve kurumlar vergisinde de imkanlarımızı zorlayarak  gerçekten yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflerle ilgili bir düzenleme  yapma taahhüdüne ben giriştim. İnşallah bunu çalışıp sizlerle paylaşacağız." diye  konuştu.

Ağbal, mevcut tecil müessesesinde düzenleme yapmak istediklerini dile  getirerek, "Geçmişte vergi borçlarını düzenli bir şekilde ödeyen mükellefimiz  objektif tablolara göre zor bir duruma düşmüşse ona çok daha rahat bir şekilde  borçlarını taksitlendirme imkanı getirelim, teminat aramayalım, faizlerini  düşürelim. Hatta gerekiyorsa faiz almayalım. Geçmişinde karnesi tertemiz,  borçlarını ödemiş, demek ki iyi niyet var. bugün zor günü, elinden tutmamız  lazım. Devlet kötü gün dostu olacak." ifadesini kullandı.

Faturasını eksik kesen mükellefin de cezasını ödeyeceğini ifade eden  Ağbal, mevcut ceza indirim oranlarının uzlaşmalarda çok düşük olduğu yönünde  şikayetler aldığını belirtti.

'1 GÜN DAHİ GECİKTİRİLMEMELİ'

Ağbal, devletin vergi iade alacağı olan vatandaşın borcunu 1 gün dahi  geciktirmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Ödemediğim her kuruş vergi iadesi,  vatandaştan kullandığım faizsiz kredidir. Neden vatandaş bana faizsiz kredi  versin? Güzel çalışmalar yapıyoruz, daha da yapmamız lazım. O konuda ben sizden destek bekliyorum. Bizim açıklarımızı, eksiklerimizi söyleyin. Bir gün dahi  iadenizi gereksiz bekletmek benim hakkım değil. Bürokratlarımın da buna hakkı  yok." şeklinde konuştu.

Petrol türevlerinde ÖTV iadesini çalışacaklarını dile getiren Ağbal,  "Özellikle ihracata dönük sektörlerde ÖTV nedeniyle maliyetleri yukarıya  çekmeyelim ama kontrollü olması lazım. Farklı noktalarda meşhur '10 numaralı yağ'  meselesi var. O tür kazalara da gelmeyelim." dedi.

Ağbal, yapım işlerindeki şartnamelerde özellikle yerli girdi kullanma  konusunda siyaseten ve hükümet olarak çok istekli olduklarını ifade ederek, o  noktada bürokratik anlamda birtakım sıkıntılar olduğunu söyledi.

Devlet Malzeme Ofisinin (DMO) yerli üretimin teşviki, büyümesi için  ciddi bir itici güç olabileceğini ifade eden Ağbal, "Yerli üretim ve yerli  tedarik konusunu DMO üzerinden nasıl yapabiliriz diye çalışıyoruz. KOSGEB ile iş  birliği programlarımız var." ifadelerini kullandı.