Yılbaşından bu yana satın alma ve birleşmeler konusunda hareketli günler yaşanıyor. Türk firmalarının satın aldığı yabancı firmaların yanında yabancılar da Türk firmaları ile ciddi bir şekilde ilgileniyor. Bu ilginin birçok alanda satışa dönüştüğü görülüyor.

Geçtiğimiz 7 ayda yabancılara yapılan en büyük hisse satışları şöyle:   

DENİZBANK RUSLARIN OLDU

Bir zamanlar Zorlu Grubu'na ait olan ancak 2006 yılında Fransız-Belçika ortaklığı Dexia'ya satılan Denizbank tekrar el değiştirdi. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Denizbank'ı 3.54 milyar dolara satın aldı.

TAV FRANSIZLARA
 
2012 yılı içerisinde yabancılara yapılan en büyük satış TAV'ın hisse satışı oldu.

Atatürk Havalimanı ile birlikte dünya çapında 10 havalimanı işleten halka açık TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.

MUSTAFA NEVZAT'A 700 MİLYON DOLAR

Bu yıl içerisinde gerçekleşen ikinci büyük satış ise ilaç sektöründe gerçekleşti.

Tarihi Cumhuriyet’e dayanan 89 yıllık Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’li Amgen'e satıldı.

KOTON'UN YARISI SATILDI  

Türkiye’nin en büyük hazır giyim markalarından Koton'un yüzde 50’si geçtiğimiz cuma günü özel girişim sermayesi Turkven’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.    

Koton’un 200’ü Türkiye’de, 84’ü yurtdışında olmak üzere 300’e yakın mağazası bulunuyor.   

GRANİSER'E 75 MİLYON DOLAR   

Kazancı Ailesi'nin sahip olduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser de bu yıl yabancılara satılan firmalar arasında bulunuyor .

Graniser'in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP'ye satıldı. Aile elde edilecek gelir ile hazır iyimdeki markaları olan Rodi'ye yatırım yapacak.

İDAŞ'A YABANCI ORTAK

Türkiye'nin yatak sektöründeki en büyük markalarından olan İDAŞ'a da yabancı ortak geldi. New York merkezli Capital Partners, İDAŞ’a 30 milyon lira ile ortak oldu.







POLİMER KAUÇUK ABD'LİLERİN OLDU

1957'de kurulan Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk da yabancı ilgisinden nasibini alan şirketler arasına girdi.

150’den fazla ülkede faaliyet gösteren, 2011 yılı cirosu 16 milyar dolar olan ABD’li enerji yönetimi devi Eaton Corporation, 6 Haziran'da neticelenen anlaşma ile Polimer Kauçuk Sanayi ve Pazarlama AŞ'yi satın aldı. Polimer, ürünlerini SEL Hortum adıyla tüm dünyada satışa sunuyor. 2 binden fazla kişiye iş olanağı tanıyan Polimer, 2011'de yaklaşık 335 milyon dolarlık bir satış cirosuna ulaştı.

12 MİLYARLIK SATIŞ

Yıl başından bu yana yabancılara satılan Türkiye'deki doğup büyüyen firmaların toplamının 12 milyar TL'ye yaklaştığı görülüyor.

Türk Lirası bazında bakıldığında Denizbank Ruslara 6.5 milyar TL, TAV Fransızlara 1 milyar 670 milyon TL, Mustafa Nevzat ABD'lilere 1 milyar 260 milyon TL, Koton 905 milyon TL, Graniser 135 milyon TL, İdaş da 30 milyon TL karşılığında hisse sattı.

Pronet'in Cinven'e satışının da 780 milyon TL karşılığında olduğu tahmin ediliyor. 
 


Hürriyet