World Finance Dergisi tarafından verilen geleneksel 'Yılın Hukuk Büroları' değerlendirmesi sonucunda bankacılık ve finans alanında Türkiye'nin En İyi Hukuk Bürosu, Türkiye'de ve yurtdışında stratejik ve hukuki danışmanlık hizmetleri veren Herdem Avukatlık seçildi.

Bankacılık ve finans, enerji, havacılık ile savunma sanayi sektörlerinde sağladığı hizmetlerle ödüle layık görülen Herdem Avukatlık'a ödülü Londra Borsası'nda yapılan bir törenle takdim edildi.

Avukat Şafak Herdem, Ödül sonrası Londra Borsası’nda verdiği röportajda yabancıların yeni çıkış stratejileri belirlememek için ‘iflas erteleme’ yöntemini incelemeye başladıklarına dikkat çekerek Türk şirketlerini uyardı.

Yabancıların özellikle küçük montanlı ve sayıca fazla projeye veya şirkete fon sağlama eğiliminde olduğuna işaret eden Herdem, fonların yatırım yaptıkları şirketlerin satılmaya mahkûm olduğunu vurguladı. Türkiye’de şirket kapatmanın zorluğuna ve hisse devrinde alıcı bulmanın güçlüğüne dikkat çeken Herdem, “Yabancı fonlar özellikle zamanla kârlı hale gelen şirkette temettü dağıtımları sonrasında bir kısım sermaye arttırımı da yaparak sonrasında şirketin mali zorluklara girmesi neticesinde iflas ertelemesi yoluyla çıkış stratejisi geliştirme eğilimindeler. Yabancılar, bugünkü mevcut hukuk sisteminin açıklarından faydalanarak, hukuki enstrümanlar aracılığıyla çıkmayı planlarken, şirket ve proje sahipleri dikkatli olmalı. İflas ertelemenin yabancıya katkısı, kanuni boşluklardan faydalanarak çabuk çıkış stratejisi bulmaktır. Bu uygulamayı da doğrudan fon kurumları ile değil, birlikte çalıştıkları broker’lar üzerinden gerçekleştiriyorlar” dedi.

Sağlıkta ise küçük ilaç dağıtım şirketlerine ilginin arttığına işaret eden Herdem, “İlaç şirketlerinin de devlet politikaları yüzünden içinde bulunduğu zor durum nedeniyle buraya fon girişleri bekliyoruz. Yabancılar bu sektördeki lobi güçlerine de güveniyor. İlaç sektöründe distribütör şirketlerin kârlarında, özellikle kurdan dolayı, yüzde 40 ile yüzde 60 arasında düşüş var. Yabancılar distribütörlerle sözleşmeleri feshedip kendileri dağıtma eğiliminde” dedi. Herdem, ilaçta 1.96 TL olarak belirlenen Euro kurunun 3 yıldır değiştirilmediğini söyledi.