-HAZAL ATEŞ
 
Hükümet, yaklaşık 10 milyon vatandaşa barış fırsatı veren yapılandırma paketinin kapsamını genişletti. Hem ölen eşten hem de babadan maaş aldığı için binlerce liralık ceza ödemek zorunda kalanlar, hem de oda ve borsalara borcu olan esnaf yapılandırma kapsamına alındı. Devletin yaklaşık 100 milyarlık alacağını yapılandırdığı tasarının Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu görüşmeleri sırasında düzenlemeler yapıldı. Başlıklar ise şöyle belirlendi: 

YANLIŞ YAPILAN ÖDEMELER: Yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklarla bunlardan doğan ceza ve faizlerin tahsilinden vazgeçiliyor. Daha önce yapılan tahsilatlar ise iade edilmeyecek. Bu düzenlemeden yaklaşık 36 milyon lira borcu olan 38 bin kişi yararlanacak. 

DUL KADINLARIN YÜZÜ GÜLDÜ: Çok sayıda dul kadın iki maaş üzerinden sosyal destek aldığı için 10-15 bin liralık cezayla karşı karşıya kalmıştı. Bunu ödeyemediği için evine haciz giden binlerce dul kadın da tarihi barıştan yararlanabilecek. Hacizler durdurulurken, gecikme zammı ve faizleri silinecek. Yapılandırmadan boşandığı halde eski kocasıyla yaşamaya devam ederek usulsüz maaş alanlar da yararlanabilecek. Barıştan yararlanmaları durumunda aylıkları üzerindeki haciz kaldırılacak. 

ESNAFIN YÜZÜ GÜLECEK: Oda ve borsa üyeleri, esnaf ve sanatkarların bağlı oldukları kuruma olan borçları yapılandırılacak. 

SENDİKALARA DESTEK: Yüzde 3 işkolu barajı, ekonomik ve sosyal konsey üyesi işçi konfederasyonlarına, üye işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak. Böylece 40'ın üzerinde sendika kapanmaktan kurtulacak. 

TAŞERONA TOPLU SÖZLEŞME: Alt işveren işçilerinin örgütlenmesi halinde, işçi sendikası ile kamu işveren sendikası arasında toplu sözleşme yapılabilecek.
 
YURTDIŞI FİRMALARA KOLAYLIK Türk firmalarının yurtdışına götürdüğü işçilerin sayısının artırılması için, işçilere ödenen prim üst sınırı asgari ücretin 6.5 katından 3 katına inecek. 

AİLE MERKEZLERİ GECE DE ÇALIŞACAK Aile sağlık merkezlerinde, acil başvuran hastalara hizmet vermek üzere, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına nöbet verilebilecek. 

YAYIN LİSANSLARINA DÜZENLEME: Karasal sayısal yayın lisanslarının, belirlenen süreçte verilememesi nedeniyle, sıralama ihalesinin iki yıl için yapılması zorunluluğu kaldırılıyor. 

TIP FAKÜLTELERİNE DESTEK: Borç ödeme gücü bulunmayan tıp fakültelerinin borçlarının
 
------------------------------------

Emlak vergisi de af kapsamında 
Hacer BOYACIOĞLU 

KAPSAMI her geçen gün genişleyen torba tasarıdaki "af paketine" belediyelerin tahsil ettiği emlak, su ve çevre vergisi de eklendi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'na yeni öğretmen alımı için kadro verilmesi ve barajın işçi sendikaları lehine düşürülmesi de paketle getirilen düzenlemeler arasına ilave edildi. Tasarıyla ilgili alt komisyon görüşmelerinin son gününde getirilen yeni düzenlemeler şöyle oldu:
 Belediye vergileri de kapsamda: SGK, vergi ve idari para cezalarını içeren af paketinin ilk halinde, belediyelerin tahsil etmekle yükümlü olduğu emlak, çevre ve su vergisinin kapsamda değildi. Ancak gelen yoğun talepler sonucunda, 3 vergi de yeniden yapılandırma kapsamına alındı. Söz konusu kalemlerde faiz silinecek; yeniden hesaplanacak olan tutar da taksitle ödenebilecek. Düzenleme gündeme gelmeden önce, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de meclisi ziyaret etmesi dikkat çekti.
 
Milli Eğitim'e 40 bin kadro: Bir diğer maddeyle de Milli Eğitim Bakanlığı'na toplam 40 bin adet kadro verilmesinin yasal altyapısı kuruldu. Bakanlığa verilecek kadroların 35 bin adedi öğretmen unvanları için olacak. Düzenlemenin bütçeye maliyeti 140 milyon TL olarak açıklandı.
 
Sendikal baraj yüzde 1: 2013 yılında yürürlüğe giren Sendikalar Yasası, üç büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş için kademeli baraj artışı getirmişti. Buna göre bu üç konfederasyona bağlı sendikalar için 1 Ocak 2013-1 Temmuz 2016 arasında yüzde 1, 1 Temmuz 2016-1 Temmuz 2018 arasında yüzde 2 sendikal baraj uygulanacaktı. Temmuz 2018'den itibaren de, baraj yüzde 3'e çıkacaktı. Bu konuda da, torba tasarıda tek maddelik bir düzenlemeye gidildi. Buna göre 3 büyük konfederasyona bağlı sendikalar için baraj artık yüzde 1 olacak.
 

Hürriyet ve Sabah