Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, kamuoyunda "torba yasa" olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanun'un 11 Eylül'de yürürlüğe girdiğini ve aynı tarih itibarıyla yapılanma taleplerini içeren başvuruların alınmaya başladığını hatırlattı. Kesinleşmiş kamu alacaklarının enflasyon oranında güncellenmek suretiyle yeniden yapılandırılması ve taksitle ödenmesine imkan veren Kanuna 3,5 ayı aşan süredir başvuruların kabul edildiğini belirten Şimşek, söz konusu imkanlardan yararlanmak üzere yoğun bir başvuru olduğu ifade etti.

6552 sayılı Kanunun, kesinlikle bir af düzenlemesi olmadığını vurgulayan Şimşek, af niteliğinde olmayan bu yapılandırmada elde edilen sonucun, kesin bir başarı olduğunu kaydetti. Şimşek, "Rakamlar, 2011'deki yapılandırmayı dahi geçti ki o, büyük ölçüde af niteliğinde bir düzenlemeydi. Vatandaşlarımıza, başvuru için gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Aynı hassasiyeti ödeme noktasında da göstereceklerine inanıyorum" diye konuştu.

TUTAR 42 MİLYAR LİRAYI GEÇTİ

Yapılandırmadaki son rakamları da açıklayan Şimşek, 31 Aralık 2014 itibarıyla sadece vergi dairelerine toplam 4,5 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu ve 42,5 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını bildirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 11 banka ile yapılan anlaşma çerçevesinde yapılandırılan alacakların kredi kartıyla ödenmesi imkanının sağlandığını belirterek, vergi tahsil anlaşması bulunan 26 banka tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların nakden tahsilatının başladığını da kaydetti.

'ÖDEMELER ZAMANINDA YAPILMALI'

Kanun kapsamında başvurusunu yapan mükelleflerin, ödemelerini de yasaya uygun yapmaları gerektiğine dikkati çeken Şimşek, "Mükelleflerimiz, yapılandırma sonucu elde ettikleri hakları kaybetmemek için ödemelerini de zamanında yapmak zorunda" dedi. Taksitlerin, mutlaka zamanında ödenmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, vatandaşın bir hak kaybına uğramaması için bakanlık olarak etkin bilgilendirme ve hatırlatma sürecini bundan sonra da yakından takip edeceklerini bildirdi.