Daha önce bankaların tüketicilerden aldığı dosya masraflarının ve komisyonlarının iade edilmesine karar veren Yargıtay, bu kez de şirketlerden tahsil edilen masraflara ilişkin emsal bir karar verdi. Avukat Cevat Kazma, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal kararla şirketlerin bankalara son 10 yılda ödediği masrafları ticari temerrüt faiziyle geri alabileceğini açıkladı.

İzmir’de faaliyet gösteren bir şirket, çalıştığı bankanın farklı isimler altında tahsil ettiği masraflara karşı Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı. Davacı şirket bankanın, operasyon masrafı, tahsis masrafı, teslim masrafı, mesaj gönderme komisyonu, komisyon ücreti, devre sonu operasyon ve bankacılık hizmet masrafı, operasyon komisyon masrafı gibi isimler altında haksız ödemeler tahsil ettiğini belirterek, bu tutarların geri ödenmesini talep etti. Bankanın avukatı davanın reddini istedi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin verdiği karar da yerel mahkeme ile aynı doğrultuda oldu. Toplamda 10.000 TL’yi bulan masrafların ticari temerrüt faizi ile birlikte şirkete ödenmesine karar verildi.

Yargıtay’ın aldığı kararı değerlendiren Avukat Cevat Kazma, “Bu karar emsal niteliği taşıyor. Şirketler, bankalara ödedikleri masraflar ile ilgili dava açarak bu bedelleri ticari temerrüt faiziyle birlikte geri alabilir.” dedi ve 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle bu faiz oranının yıllık %11,5 olarak belirlenmiş olduğunu hatırlattı.
 
10 yıl önce ödenen masraf da geri alınabilir!

Borçlar Kanunu’ndaki zaman aşım süresine de değinen Cevat Kazma, bu bedellerin 10 yıl geriye dönük olarak alınabileceğini söyledi.

Açılacak davalarda bankaların genel müdürlüklerinin muhatap alınması gerektiğini belirten Avukat Cevat Kazma, her bankanın tahsil ettiği masraflar için ayrı davalar açılması gerektiğini belirtti. Aynı bankanın farklı şubelerinin aldığı bedeller içinse tek bir dava açmak yeterli olacak.