HABERTÜRK- Cari açığı tetikleyen 6 sektöre 50 milyon liranın üzerinde yatırım yapacaklara belli süreyle sınırlayıp üretim sonrası yüzde 90’a varan Kurumlar Vergisi indirimi planlanıyor. Yüzde 50 ila 90 arasında öngörülen indirim oranı Bakanlar Kurulu’nda netleşecek.
 
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre; kriz beklentilerinin arttığı 2012’ye Türkiye, ekonomiyi canlandırmak, cari açığı ve bölgesel eşitsizlikleri azaltmak gibi birden çok amacı olan yeni teşvik sistemi ile girecek.
 
İçinde birçok alternatifin olduğu yeni teşvik sisteminin bugün Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor.
 
Yeni sistemin il bazında ya da bölge bazında uygulanması ile vergi indirimlerine Başbakan Erdoğan’ın karar vereceği belirtildi.

Hükümet, halen uygulanan teşvik sisteminde büyük proje kapsamındaki sektörlerden bazılarını çıkarırken burada yatırım miktarını da aşağı çekti. Yeni dönemde, kimya, motorlu kara taşıtları, madencilik, makine, elektrik-elektronik, ileri teknoloji-bilişim ve demir-çelik sektörüne 50 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapacaklara önemli vergi indirimleri geliyor
 
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın talimatı üzerine bölgesel ayrımın yanı sıra il bazında da hazırlık yapıldı. Çağlayan’ın halen uygulanan bölgesel teşvik sisteminin komşu iller arasında haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle böyle bir talepte bulunduğu öğrenildi.
 
Mevcut sistemde Gaziantep, Kilis ve Adıyaman aynı teşvik bölgesinde olmalarına rağmen Antep’in diğer iki ilden daha fazla yatırım alması tepki çekiyor. Bölgesel teşvikler 5 dereceye ayrılırken, il bazında teşvikte 7 derece olacak.
 
Birinci kademedeki iller vergi ve sigorta teşviklerinden en az, 7’nci kademedekiler ise en fazla yararlanacak iller olacak.