1 Ekim tarihinden itibaren iş yerlerindeki yazarkasalar yazarkasa POS cihazlarıyla değişecek. Vera Yazarkasa markasıyla sektörde faaliyet gösteren MT Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak, bugüne kadar sahada kullanılmakta olan cihazları üzerinden 10 milyonun üzerinde perakende satış, 5 milyonun üzerinde de bankacılık işlemi yapıldığı bilgisini verdi.

10 bin cihazımız piyasada

 Bu rakamlara göre piyasada 10 bin civarında ürünleri bulunduğunu kaydeden Murat Sancak, piyasadaki 30 binin üzerinde ürünün kendilerine ait olduğunu ifade etti. Yeni cihazların perakende sektöründeki kayıtdışını azaltacağını söyleyen Sancak, “Yeni sistem bankacıları kural koyucu pozisyondan çıkaracak. Artık cihaz sahibi sorumlu olacak ve hangi bankayla isterse onunla çalışma imkanı bulacak” dedi. Satış ve ödeme işlemini birleştiren yazarkasa POS cihazlarının sektörel ek uygulamaları da desteklemesiyle verimliliğin artacağını bildiren Sancak, kayıp ve kaçağında bu uygulamayla birlikte azalacağını söyledi.

Yerli firmalar üretiyor

 Murat Sancak, yazarkasa üreticilerinin yerli firmalar olduğunu, yeni sistem için onay alan iki markanın da yerli üretici olduğunu söyledi. Bu durumun ülke ekonomisi açısından önemli bir katma değer yaratacağını belirten Sancak şöyle konuştu:

En büyük pazarlardan biriyiz

“Türkiye dünyanın en büyük yazarkasa ve en büyük EFT POS pazarlarından birisidir. Genel ülke ekonomisi açısından bakıldığında ise kayıtdışı ile mücadelede çok önemli bir adım olan yeni nesil yazarkasaların yaygınlaşması ile ekonomimizin kayıt altına girme süreci hızlanacaktır. Perakendedeki bu kayıt altına girme süreci zincirleme olarak kayıtlı istihdamı ve kayıtlı üretimi de tetikleyecektir.”

Tek parça halinde olmalı

Esnafın yeni ürünleri alırken ilk olarak cihazın tek parça olmasına dikkat etmesi gerektiğini belirten Sancak, “Yani cihazın POS kısmı ayrı yazar kısmı ayrı olmamalı ya da birbirine harici aparatlar yedek parça modüllerde bağlanmamalı” dedi.

İş Bankası 100 lira MaxiPuan verecek

 GELiR İdaresi Başkanlığı’nın Mobil POS kullanan işyerlerine hem yazar kasa hem de POS özellikli “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” kullanma zorunluluğu getirmesi sonrasında İş Bankası, yeni sistemi destekleyen ürün ve hizmetler hazırlayarak müşterilerine sunduğunu duyurdu.

36 ay taksit imkanı sunuyor

 Banka, cihazın temini kapsamında 100 lira MaxiPuan, vade farksız 36 ay taksit, cihaz bedelinin belirli bir işlem hacmi taahhüdü karşılığında kendilerine ödenmesi ve indirimli faiz oranlı taksit ödemeli kredi gibi çeşitli kolaylıklar sağladıklarını açıkladı.

2 bin lira harcama sözüne ücretsiz yazarkasa POS

 DENiZBANK, yazarkasa POS cihazı alacak işletmeler için çeşitli kampanyalar düzenledi. DenizBank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, işletmelere avantajlı 3 seçenek sunduklarını kaydetti. Sun şöyle konuştu:

Uygun komisyon oranları

“İşletme Kart ile aylık 2 bin lira harcama sözü vererek, yazarkasa POS’u ücretsiz alabiliyorlar ve peşin fiyatına 36 ay taksit imkanı da bulunuyor. Ayrıca, işletmeler aylık ciro taahhüdü ve komisyon oranını seçerek de, yazarkasa POS cihazına ücretsiz sahip olabiliyorlar. Son olarak ise cihaz bedelini peşin ödeyene uygun komisyon oranları sunuyoruz.”

BUGÜN GAZETESİ