“YEMEKSEPETİ’ne ilk kurulduğundan bu yana 400 milyon dolardan başlayıp 589 milyon dolara kadar 40’tan fazla satın alma teklifi geldi. Kapısının çalınmadığı bir dönem olmadı. Ancak her dönemde işimizi iyi yaptığımız için tekliflere çok şaşırmadım.” Bu sözler kurduğu şirketi 1.6 milyar TL’ye (589 milyon dolar) Deliver Hero’ya satan Yemeksepeti’nin CEO’su Nevzat Aydın’a ait. Nevzat Aydın ve Delivery Hero CEO’su Niklas Östberg ile anlaşmanın perde arkasını konuşmak için şirketin İstanbul Balmumcu’daki kampüsünde bir araya geldik.

BEN ÇOK ŞAŞIRMADIM
Delivery Hero’ya kadar tüm gelen teklifleri geri çevirdiklerini kaydeden Aydın şöyle konuştu: “Son bir yıl içerisinde satış için 4 kez masaya oturduk. Ama Delivery Hero’nun kısmetiymiş. Niklas ile yaklaşık 1.5 yıldan beri konuşuyoruz. Doğru zamanın geldiğini düşündük ve satın alma anlaşmasını tamamladık.  589 milyon dolar etrafta yansıtıldığı kadar inanılmaz bir rakam değil. Yemeksepeti, Türkiye’nin en önemli internet şirketlerin biri. Hala hızlı bir şekilde büyüyor. Genç nüfusun, internet kullanıcı sayısının ve paket siparişlerin çok fazla olduğu bir ülkede Yemeksepeti gibi dominant bir şirkete verilen değer çok yüksek bir rakam değil. İşin bu kadar büyüyebileceği aklımıza geliyordu. Sadece biz insanların hayatına paket servis ve internet girdiğinde Yemeksepeti olarak doğru hizmeti veren şirket olmamız gerekiyordu. Bunu başardık. Ben çok şaşırmadım. Bu rakamlara ulaşacağımızı ön görüyordum.”

HİÇBİR ÜLKEDE GÖRMEDİK
Yemeksepeti’ni satın aldıkları ve Türkiye’ye yatırım yaptıkları için mutlu olduğunu söyleyen Delivery Hero CEO’su Niklas Östberg ise “Rakamlara baktığımızda müşterilerin Yemeksepeti’nden tekrar tekrar sipariş verdiğini görüyoruz. Bu da insanların Yemeksepeti markasını çok sevdiğini gösteriyor. Söz konusu durumu dünyada hiçbir ülkede görmedik. Yemeksepeti’nin bu başarını öğrenmek ve diğer ülkelerde uygulamak istiyoruz” dedi. Yemeksepeti’nin artık Deliver Hero ile global pazarda açık ara lider olacağını kaydeden Östberg, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “İnsanların lezzetli yiyecekleri, hızlı sipariş verebileceği bir platform olmaya çalışıyoruz. Sevilen bir marka yaratmaya çalışıyoruz. Ancak her ülkenin farklı özellikleri bulunuyor. Farklı ülkedeki kullanıcılara en iyi hizmeti vermek için Yemeksepeti’nin tecrübelerinden yararlanacağız. Şu andaki amacımız müşterilerin sipariş verme sıklığını arttırmak. Küresel pazardan aldığımız yüzde 60’lık payımızla dünyada en güçlü internet şirketi olmak için çalışmaya devam edeceğiz.

KLON KARDEŞLER DE DAHA ÖNCE İSTEDİ
DELIVER Hero’nun yüzde 39, Yemeksepeti’nin yüzde 11 hissesini elinde tutan Samwer kardeşlerin şirketi Rocket Internet’i sorduğumuzda Nevzat Aydın’dan şu yanıtı aldık: “Rocket Internet ile görüştüğümüz bir dönem oldu. Yemeksepeti’nin tamamını satın almak istediler. Ancak istediğimiz şartları oluşturamadık. Ve satın anlaşma aşamasını sonlandırmadık. Zaten şu an Delivery Hero’nun yüzde 39’una sahip Rocket Internet. O yüzden Yemeksepeti’nin ciddi bir oranına Rocket Internet sahip oldu. Rocket Internet’in kurucuları Samwer kardeşler zaten Türkiye ilk Yemeksepeti ile girdi 2008 yılında yatırım yaptılar. Daha sonra Türkiye’ye Rocket Internet ile giriş yaptılar.”

'YAŞ HESABI DOĞRU DEĞİL'
DÖRT yıl önce kurulan Deliver Hero’nun 14 yıl önce kurulan Yemeksepeti’ni satın alması “genç şirket, yaşlı şirketi satın aldı” yorumlarının yapılmasına neden olmuştu. Niklas Östberg, yaş anlamından kıyaslamanın doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: “Biz en başından beri büyük fonlarla ve yatırımcılarla çalışıyoruz. Hatta bunların bir kısmı Londra ve New York borsalarına kote olmuş durumda. Evet biz genç bir şirketiz. Ancak aldığımız yatırımlarla hızlı bir şekilde büyüdük. Daha önce Pizza.nu ve OnlinePizza.se gibi girişimlerim oldu. Buradaki tecrübelerimi Delivery Hero’ya aktardım ve yatırımcılarla bu şekilde görüştüm. Bu yüzden de hızlı bir şekilde büyüme kaydettik.”

ÖDEDİĞİNİ KAT KAT GERİ ALACAK
SATIN alma anlaşmasından sonra yapılacak çok şey olduğu için şirktte kalmayı tercih ettiği ifade eden Aydın, Yemeksepeti’nin başarılı uygulamalarını Delivery Hero’nun diğer operasyonlarına aktaracaklarını ifade etti. Aydın, “Müşteri hizmetleri ve müşterilere indirimli ürünler sunduğumuz Joker uygulaması ilk etapta Delivery Hero’nun hizmet verdiği diğer ülkelerde sunulacak. Farklı pazarlama taktiklerimiz var. Günde 100 bin siparişin üstesinden gelebilen bir teknoloji altyapısı var. Yemeksepeti’nden alıp birçok ülkeye uygulayabileceklerimiz var. Mesela, kullanıcıların sipariş verme sıklığının en fazla ülke şu anda Türkiye. Bunu derinine inip araştırmak gerekiyor. Diğer ülkelerde bunu çok az da olsa arttırabilirsek Deliver Hero, satın aldığı rakamdan kat ve kat daha fazla geri dönüş alacaktır” diye konuştu.



Ahmet CAN/Hürriyet