İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren değiştirilecek yeni ehliyetler için 15 lira fiyat belirlerken, yeni ehliyetler uluslararası standartlara sahip olacağı için yıllık 415 lira alınan 'uluslararası sürücü belgesine ihtiyaç kalmayacak. Bu da Yunanistan’a araçla gidecekler Türkler için 400 liralık avantaj sağlayacak.

İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Ehliyetleri değiştirmek isteyenler yeni yıldan itibaren sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesiyle birlikte emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak.

AFİŞLE DUYURMAYA BAŞLANDI

Edirne Emniyet Müdürlüğü de yeni ehliyetlerle ilgili hazırladığı bilgilendirme afişiyle yapılacak işlemleri halka duyurmaya başladı. Afişte izlenecek yol ve gerekli evraklar anlatılırken, yeni ehliyetlerin Yunanistan’ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli olduğu ifade edildi. Buna göre özel araçlarıyla Yunanistan’a gidecek olanların 415 liraya 'uluslararası sürücü belgesi' alma zorunluluğu da ortadan kalmış oldu. Yeni ehliyetlerin 15 liraya mal olduğu düşünüldüğünde 400 liralık bir avantaj sağlayacak. Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinden sürücülere posta yoluyla gönderilecek.

ŞU ANDAKİ SİSTEM NEYDİ?

Türkiye'den Yunanistan'a özel araçları ile gidecek olanların mecburen uluslararası ehliyet alması gerekiyordu. Gümrüklerdeki TURİNG istasyonlarından alınabilen uluslararası ehliyetler için 1 yıllık 415 lira, yenileme için ise 224 lira ödeniyordu.